www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Pioglitazon

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet pioglitazon finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Actos
  • Pioglitazone Accord
  • Pioglitazone Actavis
  • Pioglitazone Teva Pharma.

Vad är pioglitazon?

Pioglitazon används vid typ 2-diabetes när behandling med kost och motion inte räcker. Du kan få pioglitazon som enda läkemedel eller tillsammans med något annat läkemedel mot diabetes.

Pioglitazon tillhör en läkemedelsgrupp som kallas för tiazolidindioner eller glitazoner.

I vilka former finns pioglitazon?

Pioglitazon finns som tabletter i styrkorna 15 milligram, 30 milligram och 45 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar pioglitazon

Socker transporteras med blodet till kroppens olika organ, och fungerar där som energikälla i cellerna. För att sockret ska kunna gå över från blodet in i cellerna behövs hormonet insulin. Om det finns för lite insulin stannar sockret kvar i blodet. Då får du högt blodsocker och cellerna får för lite energi. Om du har typ 2-diabetes är cellerna mindre känsliga för insulin, och det insulin som kroppen tillverkar räcker inte till.

Pioglitazon sänker blodsockret genom att påverka cellerna så att känsligheten för insulin ökar.

Hur använder du pioglitazon?

Gör så här

Du kan ta läkemedlet med eller utan mat.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Pioglitazon tas en gång om dagen.

Om du har glömt att ta en tablett ska du ta nästa dos som vanligt. Ta inte någon extra dos istället för den glömda dosen.

Att tänka på när du tar pioglitazon

Viktigt

Om du blir andfådd utan rimlig förklaring, snabbt går upp i vikt eller får vätskeansamlingar eller svullnader, så kallade ödem, ska du kontakta läkare så fort som möjligt.

Risken att få ett benbrott, en så kallad fraktur, är något högre hos kvinnor som använder pioglitazon.

Om du har eller har haft hjärtsvikt eller om du har någon leversjukdom ska du inte använda pioglitazon.

När du använder pioglitazon tillsammans med andra läkemedel mot diabetes kan blodsockret bli för lågt. Om du känner hunger, matthet, oro eller får svettningar, darrningar, huvudvärk och blir blek kan det bero på att blodsockret blivit för lågt. Sådana symtom kallas för känningar och försvinner oftast ganska snabbt när du ätit något sött, till exempel druvsocker. Även ett glas mjölk kan hjälpa.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan få biverkningar som viktökning och synrubbningar. Vissa kan uppleva minskad känslighet för beröring, bli känsligare för luftvägsinfektioner och få en ökad risk för benbrott. En del av biverkningarna kan minska eller försvinna när du har tagit läkemedlet en tid.

Graviditet och amning

Använd läkemedlet när du är gravid. Om du blir gravid under behandlingen ska du rådgöra med läkare för att få en annan behandling.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Läkemedel som innehåller pioglitazon och annat verksamt ämne

Exempel på läkemedel som innehåller pioglitazon är Competact, som även innehåller diabetesmedlet metformin.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

28 mars 2017 11:01

Skribent:

1177.se

Granskare:

Eva Andersén-Karlsson, läkare, specialist i internmedicin, Södersjukhuset, Stockholm Maria Krüger Eriksson, apotekare, Mellösa Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...