www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Akne, ungdomsfinnar – vad kan man göra själv?

Vad är akne?

Akne – eller finnar – får man ofta som tonåring. Det är talgkörtlar under huden som blir inflammerade, framför allt i ansiktet, på bröstet eller på ryggen och visar sig som olika slags utslag. De kan vara små varblåsor på hudens yta eller ömmande plitor som går lite djupare ner i huden.

Akne beror inte på att man tvättar sig för dåligt eller att man äter någon speciell mat, utan på att hormonbalansen i kroppen ändras under puberteten. Talgkörtlarna tillverkar mer talg och påverkas samtidigt av att mängden av en speciell bakterie som normalt finns i huden ökar. Det gör att talgkörtelns öppning lättare täpps igen och att en inflammation uppstår.

Att ha akne kan kännas jobbigt, men för de allra flesta försvinner problemen efter puberteten.

Vad kan man göra själv?

Det finns ett antal sätt att lindra besvären, men det kan ta några veckor innan man märker att det blir bättre.

  • Tvätta ansiktet morgon och kväll, det räcker. Använd helst en mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy.
  • Undvik att klämma på aknen eller själv skära eller sticka i en böld eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre.
  • Använd en fettfri gel för att återfukta huden om huden blir torr. Undvik feta krämer och oljor eftersom de kan täppa till talgkörtlarna och förvärra aknen.
  • Pröva att badda med aknelösning eller massera med aknegel. De innehåller salicylsyra och gör att talgkörtlarna inte täpps till så lätt.

Om man vill dölja finnarna kan man använda ett särskilt täckstift som är anpassat för fet och finnig hy. Täckstiftet och de övriga medlen finns att köpa på apotek och ofta i vanliga affärer.

Många upplever också att deras akne blir bättre under en solig sommar. Det går inte att vetenskapligt bevisa att motion eller solljus hjälper, men att röra sig ute i frisk luft och sola försiktigt utan att bränna sig ger oftast bättre hy.

Receptfria läkemedel kan hjälpa

Om man har mycket besvär med sin akne och det inte har blivit bättre efter flera veckors behandling med aknelösning och aknegel, kan man pröva att använda receptfria läkemedel som innehåller bensoylperoxid, till exempel Basiron och Brevoxyl. De minskar mängden bakterier och löser också upp proppbildningen i talgkörtelns öppning. Medlen finns i olika styrkor och man ska alltid börja med den svagaste, så att huden inte blir irriterad i onödan. Om man tänker sola ska man undvika de här preparaten helt. Medlen finns att köpa på apotek.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har använt receptfria läkemedel i mer än sex veckor och fortfarande inte blivit bättre kan man kontakta till exempel skolsköterskan eller vårdcentralen. Det kan man också göra om man får svårare besvär. Om det behövs kan en läkare skriva ut receptbelagda läkemedel mot akne.

 Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 

Senast uppdaterad:

7 januari 2013 13:20

Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...