www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Åldersvårtor

Sammanfattning

Åldersvårtor är upphöjda hudförändringar. De är vanligast i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Åldersvårtor kan komma redan i tjugoårsåldern och blir vanligare med åldern. Vårtorna smittar inte och är helt ofarliga.

Namnet åldersvårta kommer sig av att fläckarna kan likna vårtor. Ibland kallas de även seborroiska vårtor eller mjällvårtor, som är en översättning av det medicinska namnet seborroisk keratos.

Vårtorna är godartade hudförändringar som inte övergår i cancer.

Symtom

Åldersvårtor kommer ofta snabbt. Färgen kan vara allt ifrån vit till brunsvart, men är oftast ljusbrun, brun eller gråsvart. Ytan kan vara fetglänsande eller torr och fjällande.

Du känner vanligtvis inte av att du har åldersvårtor, men de kan vara ganska stora och väl synliga. Ibland sitter de så att de skaver eller fastnar i kläder.

Ibland, men det är ovanligt, kan vårtorna under en period på några veckor vara inflammerade och lite såriga. Det kallas för inflammerade eller irriterade åldersvårtor. Det är vanligt att de sedan ramlar av.

Behandling

Det går inte att förebygga åldersvårtor. Om du har besvär av dem, till exempel om du tycker att de är missprydande, kan en läkare eller sköterska enkelt ta bort dem genom skrapning eller frysbehandling. Denna behandling får du betala själv. Det är vanligt att åldersvårtor kommer tillbaka efter att de har blivit borttagna.

Eftersom åldersvårtor aldrig utvecklas till cancer behöver de inte skäras bort. Det är oftast lätt för en läkare att bedöma vad det är genom att titta på hudförändringen, men ibland kan du få lämna ett hudprov.

När ska jag söka vård?

Du bör du låta en läkare undersöka hudförändringen om den blöder eller förändras. Detsamma gäller om den blir infekterad och inte blir bättre på några veckor.

Du kan kontakta en vårdcentral om du är osäker på om det är en åldersvårta du har fått.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:

16 maj 2017 10:29

Skribent:

1177.se

Granskare:

Emma Holmér, 1177 Vårdguiden Tore Särnhult, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar,Hallandskustens Hudmottagning, Kungsbacka Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...