www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Alfadil BPH

Läkemedelsinformation

Alfadil BPH är ett läkemedel som används vid godartad prostataförstoring. Det tillhör läkemedelsgruppen alfareceptorblockerande medel och det verksamma ämnet är doxazosin.

Recept och högkostnadsskydd

Medicinen finns som långverkande tabletter, så kallade depåtabletter, i styrkorna 4 och 8 milligram. Medicinen är receptbelagd.

Medicinen ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

Vid prostataförstoring orsakas besvären av att den glatta muskulaturen i urinblåsans slutmuskel, prostatakörteln och den del av urinröret som går genom prostatakörteln är sammandragen. Det verksamma ämnet i medicinen, doxazosin, får dessa muskler att slappna av. Det gör att det går lättare att kissa.

Medicinen motverkar även täta urinträngningar som kan förekomma vid prostataförstoring.
På lite längre sikt kan den glatta muskulaturen i viss mån tillbakabildas och man kan då ha en viss bestående effekt av medicinen även när man slutat ta den. Om man slutar med behandlingen är det dock vanligt att besvären återkommer.

Det tar vanligen två till tre veckor innan läkemedlet verkar fullt ut.

Hur tar man medicinen?

Man ska svälja depåtabletten hel med lite vatten. Depåtabletten ska kunna lösa sig långsamt i magtarmkanalen och ge effekt under lång tid.
Samtidigt minskar risken för biverkningar. Om man tuggar eller krossar depåtabletten verkar den för kraftigt och under för kort tid.

Ibland kan man se någonting som liknar en tablett i avföringen. Det är det tomma skalet av tabletten som blir kvar och följer med avföringen ut ur kroppen.

Tabletterna är känsliga för fukt och bör därför förvaras i originalförpackningen.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 


Man börjar vanligen med en tablett på 4 mg en gång per dag. I vissa fall kan dosen senare behöva ökas till högst 8 mg per dag.

Om man har glömt att ta en depåtablett ska man hoppa över den glömda dosen och ta nästa dos som vanligt, nästa gång det är dags.

Viktigt

Förmågan att köra bil kan påverkas av medicinen. Olika personer reagerar olika och man är själv ansvarig för att bedöma om man kan köra bil eller annat motorfordon. Detsamma gäller om man har ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet.
Läs mer: Trafikfarliga läkemedel

Om man tar andra läkemedel samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Det verksamma ämnet i medicinen, doxazosin, sänker blodtrycket. Om man tar andra läkemedel mot högt blodtryck samtidigt kan den blodtryckssänkande effekten förstärkas.

Biverkningar

Vissa personer som använder medicinen kan drabbas av yrsel, som i värsta fall kan göra att man svimmar. Yrseln kan bero på blodtrycksfall och kommer oftast efter första dosen eller efter kraftiga höjningar av dosen. Yrseln kan delvis undvikas om man startar behandlingen med en låg dos.

Man bör ta tabletten på kvällen eftersom yrseln inte brukar vara så besvärlig när man ligger ned.

Det händer även att man kan få huvudvärk, hjärtklappning, ryggvärk och klåda av medicinen. Andra kan må illa eller drabbas av att vätska ansamlas i armar och ben.

Om man får biverkningar som är besvärliga bör man kontakta sin läkare. Dosen kan behöva ändras, eller så kan man behöva pröva ett annat läkemedel.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller doxazosin. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket.
Exempel på läkemedel som innehåller doxazosin är

  • Alfadil, som används vid högt blodtryck
  • Doxazosin med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Doxazosin Actavis.

Andra läkemedel som verkar på samma sätt

Det finns andra läkemedel som verkar på samma sätt och som man inte ska använda samtidigt med Alfadil BPH:

  • Hytrinex
  • Sinalfa  
  • Lafunomyl
  • Xatral OD
  • Alfuzosin med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Alfuzosin Teva.

Mer information

1177.se och läkemedelstexter

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

27 november 2015 10:54

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Tareq Alsaody, kirurg, specialiserad på njurar och urinvägar, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...