www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 400 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Allergivaccination

Allmänt

Om man är allergisk och de vanliga behandlingarna inte är tillräckligt effektiva kan man i vissa fall få en allergivaccination, eller hyposensibilisering som metoden också kallas. Vaccinering är bara lämpligt om man får en kraftig reaktion på något enstaka allergiframkallande ämne. Än så länge finns det bara vaccin mot några få allergiframkallande ämnen, som till exempel gräs, björk, katt, bi, geting och kvalster.

En allergivaccination mot pälsdjur får man bara om man har så svåra besvär att man till exempel reagerar när man möter människor som har varit i kontakt med katter eller hundar. Det går alltså inte att bli vaccinerad för att man själv ska kunna ha ett husdjur.

Förberedelser

Man behöver inte förbereda sig inför vaccinationen.

Hur går behandlingen till?

Oftast får man behandlingen på sjukhus. Först får man en spruta i veckan under sju till åtta veckor. Därefter får man en spruta ungefär varannan månad under cirka tre till fem år. Behandlingen gör vanligtvis att man vänjer sig vid och blir mindre känslig mot det allergiframkallande ämnet.

Det finns också en ny vaccinationsmetod som bara används om man har svår gräspollenallergi och om andra behandlingar inte hjälper. Metoden innebär att man lägger en smälttablett, som innehåller det man är allergisk mot, under tungan. Man brukar få ta de första tabletterna på en sjukhusmottagning, och när läkaren ser att det fungerar bra får man fortsätta behandlingen hemma. Man brukar få börja med behandlingen några månader före pollensäsongen och ta tabletter varje dag under lång tid för att få en effekt som finns kvar även efter det att man har slutat med tabletterna. Än så länge är det inte klart hur effektivt vaccinet är.

Om man är gravid ska man inte påbörja en allergivaccination. Men om man redan har gjort det när man blir gravid kan man fortsätta.

Hur mår man efteråt?

Oftast mår man som vanligt efter en allergivaccination. Men det finns en liten risk att man kan få en allergisk reaktion. Det är därför behandlingen brukar ges på sjukhus, åtminstone till en början.

Om man blir vaccinerad mot gräsallergi med hjälp av tabletter kan det ibland börja klia och svullna i munnen. De här besvären brukar gå över när man har hållit på med vaccinationen under någon eller några veckor.

Senast uppdaterad:

16 mars 2016 15:55

Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Granskare:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...