www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Amilorid Mylan

Sammanfattning

Amilorid Mylan är ett svagt vätskedrivande läkemedel som används som tillägg till behandling med vätskedrivande läkemedel för att motverka den kaliumbrist dessa medel kan orsaka. Vätskedrivande läkemedel kallas även diuretika. De används vid ödem, det vill säga vattenansamling i kroppen och vid högt blodtryck.

Läkemedlet tillhör läkemedelsgruppen kaliumsparande diuretika. Det verksamma ämnet är amilorid.

Läkemedlet finns som tabletter och är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Du kan få för mycket vätska i kroppen av många orsaker, till exempel hjärtsvikt. Förutom vatten driver läkemedlet också ut salter med urinen. Det kan orsaka brist på bland annat kalium. Denna påverkan på saltbalansen ökar när dosen ökar.

Amilorid gör så att njurarna utsöndrar mindre kalium, och även mindre magnesium, än vanligt. I kombination med vissa vattendrivande läkemedel sparar amilorid kalium åt kroppen. Du behöver då inte ta extra kalium. Amilorid är dessutom svagt vätskedrivande.

Hur tar jag läkemedlet?

Svälj tabletten med lite vatten.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos för vuxna är en tablett på morgonen, tillsammans med andra vätskedrivande läkemedel.

Om du har glömt en dos

Det går bra att ta tabletten senare under dagen om du har glömt att ta tabletten på morgonen. För att nattsömnen inte ska bli störd av extra toalettbesök bör du däremot inte ta den senare än mitt på dagen. Fortsätt nästa dag enligt doseringsanvisningen på etiketten om du har inte har tagit tabletten på en hel dag. Ta inte några extra doser.

Högkostnadsskydd

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Att tänka på när du tar amilorid

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Använd inte amilorid tillsammans med läkemedel som innehåller kalium eftersom läkemedlet minskar utdrivningen av kalium. Då kan du få för mycket kalium i kroppen. Exempel på läkemedel med kalium är Kaleorid. Använd inte heller amilorid samtidigt med andra kaliumsparande läkemedel, till exempel läkemedel som innehåller spironolakton eller kombinationsläkemedel som innehåller amilorid, till exempel Normorix och Sparkal.

Biverkningar

En del personer kan få biverkningar som diarré, kräkning, aptitlöshet eller trög mage. Vissa kan få besvär som muskelsvaghet, muskelkramper, huvudvärk eller bli trötta.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Andra läkemedel som innehåller det verksamma ämnet

Det finns andra läkemedel som innehåller amilorid. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.


Det finns så kallade kombinationspreparat som innehåller amilorid tillsammans med det vätskedrivande ämnet hydroklortiazid. Här kan du läsa mer om dessa läkemedel.

 

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

7 september 2018 10:03

Skribent:

1177.se

Granskare:

Claes Held, läkare, specialist i hjärtsjukdomar, Uppsala clinical research center Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Kenneth Pehrsson, läkare, specialist i hjärtsjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...