www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Amoxicillin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet amoxicillin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Amimox
 • Amoxicillin Aurobindo
 • Amoxicillin Mylan
 • Amoxicillin Sandoz
 • Imacillin.

Vad är amoxicillin?

Amoxicillin är bakteriedödande och tillhör en grupp av antibiotika som kallas penicilliner.

Amoxicillin har effekt på flera olika slags bakterier och används ofta när vanligt penicillin, till exempel Kåvepenin, inte har hjälpt till exempel vid öroninflammation, bihåleinflammation och lunginflammation.

Läkemedlet används vid urinvägsinfektion, gonorré och försämrad kronisk luftrörskatarr.

Amoxicillin kan även användas för att behandla magsår, i kombination med annat antibiotika och syrahämmande medel, och angriper då bakterien Helicobacter pylori.

Så här fungerar amoxicillin

Amoxicillin förhindrar att bakteriernas cellväggar byggs upp och då dör bakterierna.

Du bör känna dig bättre inom tre dygn om du har en luftvägsinfektion. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

I vilka former finns amoxicillin?

Amoxicillin finns i flera olika former:

 • Vanliga tabletter.
 • Lösliga så kallade dispergerbara tabletter.
 • Kapslar.
 • I flytande form, en så kallad suspension som du sväljer.
 • Dosgranulat som består av små korn.

Läkemedlet är receptbelagt.

Hur använder jag amoxicillin?

Du kan ta läkemedlet samtidigt med en måltid eller mellan måltiderna.

Alkohol påverkar inte effekten av läkemedlet.

Tabletter, lösliga tabletter och kapslar

Det verksamma ämnet smakar illa. Det är därför bäst att svälja tabletterna hela. De lösliga tabletterna kan du antingen svälja hela eller lösa i ett halvt glas vatten.

Kapslarna sväljer du hela tillsammans med ett glas vatten eller annan vätska. Om du har svårt att svälja kapseln hel kan du öppna den och svälja innehållet med ett glas vätska.

Suspension och dosgranulat

Skaka flaskan med suspensionen innan du tar en dos. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet. Förvara flaskan i kylskåp. Den är hållbar i två veckor.

Dosgranulatet rör du ut i ett par teskedar vatten. Du kan smaksätta med till exempel lite glass eller sylt.

Dosgranulatet och suspensionen innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att du har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

När du ger läkemedlet till barn

Eftersom penicillin smakar illa kan det vara svårt att få barn att ta läkemedlet. Det är sällan bra att blanda läkemedlet i välling eller annan dryck som barnet får ofta, eftersom barnet kan få avsmak för drycken. Det är inte heller bra att blanda ut läkemedlet i stora mängder vätska eller mat, eftersom det då finns en risk för att barnet inte får i sig tillräckligt stor dos.

När du ger flytande läkemedel till spädbarn är det bra att låta barnet sitta eller halvligga i knät och använda en doseringsspruta. Spruta sedan ganska långsamt in genom barnets mungipa mot insidan av kinden. Då minskar risken för att barnet ska få läkemedlet i luftstrupen.

Från ettårsåldern kan du använda en doseringssked istället för spruta. Om du för skeden långt in i munnen minskar risken för att barnet spottar ut läkemedlet.

Från femårsåldern brukar barn kunna ta tabletter. Om barnet har svårt att svälja tabletterna kan du ge dem tillsammans med till exempel lite sylt eller banan. Det går också att krossa tabletten och ge den med lite sylt för att dölja smaken. Ett glas vatten efteråt hjälper till att skölja ner läkemedlet.

Ibland kräks barn upp läkemedlet direkt, och då ska du vänta en stund innan du gör ett nytt försök. Om barnet kräks upp nästa dos också kan det vara bra att kontakta läkaren för att få råd om hur du ska göra.

Läs mer om att ge läkemedel till barn.

Dosering 

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Dos och behandlingstid beror på vilken infektion du behandlas för. Dosen till barn beror på barnets vikt.

Det är vanligt att ta läkemedlet tre gånger om dagen, men även andra doseringar förekommer.

Om du har glömt en dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Om du tar antibiotika mot magsår

Om du behandlas mot magsårsbakterien Helicobacter pylori är det viktigt att ta amoxicillin samtidigt med de andra läkemedlen mot bakterien, eftersom effekten då blir bättre.

Att tänka på när du använder amoxicillin

Du ska inte använda penicilliner om du är överkänslig mot antibiotikagruppen cefalosporiner eftersom grupperna är närbesläktade. Berätta alltid för läkaren om du har reagerat mot något läkemedel tidigare.

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan få magbesvär som illamående, kräkningar och lös avföring. Om du får magbesvär kan du pröva att ta läkemedlet tillsammans med en måltid för att se om det lindrar.

När du behandlas för en infektion kan det hända att du får hudutslag. Denna typ av utslag är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av läkemedlet. Men om du får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska du avbryta behandlingen och ta kontakt med läkare. Samma sak gäller om du får långvarig eller svår diarré.

När du behandlas med antibiotika påverkas den normala bakteriefloran i underlivet. Det kan ibland orsaka en svampinfektion hos kvinnor. Symtomen är bland annat klåda, rodnad och en vitaktig flytning. 

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet.

Andra läkemedel som innehåller amoxicillin och annat verksamt ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller amoxicillin tillsammans med något annat verksamt ämne. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämnen, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel är

 • Bioclavid, Spektramox, Amoxicillin/Clavulanic acid och Klaximol, som även innehåller klavulansyra.
 • Nexium HP, som även innehåller esomeprazol och klaritromycin.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

25 april 2017 15:26

Skribent:

1177.se

Granskare:

Urban Hellgren, infektionsläkare, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...