www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Anervan Novum

Sammanfattning

Anervan Novum är ett läkemedel som används mot akuta migränanfall.

Läkemedlet tillhör en läkemedelsgrupp som kallas för mjöldrygealkaloider och innehåller det verksamma ämnet ergotamin. Läkemedlet innehåller även ämnena klorcyklizin och koffein.

Anervan Novum finns som tabletter och stolpiller och är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Orsaken till migrän är inte helt känd, men det är ett komplicerat samspel mellan nerv- och blodkärlssystemet som pågår under migränanfallet.

Det ena verksamma ämnet i läkemedlet, ergotamin, dämpar bland annat smärtsignaler i hjärnan. Koffein förbättrar kroppens förmåga att ta upp ergotamin. I samband med ett migränanfall är det vanligt att du mår illa. Klorcyklizin motverkar illamående och kräkningar.

Hur tar jag läkemedlet?

Tabletten ska sväljas med minst ett halvt glas vatten.

Stolpiller förs in i ändtarmen. De kan vara bra att använda om du kräks i samband med migränanfallet.

Stolpillren bör förvaras i kylskåp, men kan förvaras i rumstemperatur i två månader.

När ska jag ta läkemedlet?

Ta läkemedlet vid de första säkra tecknen på att ett migränanfall är på gång.

Anervan Novum är avsett för akuta migränanfall och ska inte användas för att förebygga nya anfall.

Använd inte läkemedlet varje dag eftersom det då finns stor risk för biverkningar.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos för vuxna är 1 stolpiller eller 1–2 tabletter när du är säker på att ett migränanfall är på gång.

Om du inte får någon effekt av en dos kan du ta ytterligare en dos efter en halvtimme. När du hittat den dos som lindrar smärtan ska du ta hela den dosen så tidigt som möjligt nästa gång du får migrän. Ta inte mer än sammanlagt 2 stolpiller eller 4 tabletter per migränanfall.

Barn från 10 års ålder får vanligen hälften av vuxendosen.

Högkostnadsskydd

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Att tänka på när du använder Anervan Novum

Använd inte läkemedlet om du har vissa hjärt-kärlsjukdomar, till exempel kärlkramp, eller försämrad blodcirkulation. Använd inte heller det om du har någon lever- eller njursjukdom.

Om du använder mycket nikotin, till exempel om du röker mycket, när du tar läkemedlet finns risk för en alltför stark sammandragning av blodkärlen.

Om du använder läkemedlet för ofta finns det risk för att du får kronisk huvudvärk eller att huvudvärken blir värre. Kontakta då en läkare.

Du kan bli yr i huvudet av läkemedlet och även trött och dåsig av själva migränanfallet.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Om du tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Ta inte Anervan Novum samtidigt som du använder vissa läkemedel mot HIV-infektion, vissa antibiotika samt vissa läkemedel mot svamp. Ta heller inte Anervan Novum om du behandlas med vissa läkemedel mot epilepsi som innehåller fenobarbital, fenytoin eller karbamazepin.

Anervan Novum ska inte användas samtidigt med vissa andra läkemedel mot migrän, så kallade serotonin-1-receptorstimulerare eller triptaner. Exempel är:

  • Almogran
  • Imigran och Imigran Novum
  • Maxalt och Maxalt Rapitab
  • Naramig
  • Oriptan
  • Relpax
  • Sumatriptan med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Sumatriptan Mylan
  • Sumatriptan SUN
  • Zolmitriptan med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Zolmitriptan Teva
  • Zomig, Zomig Rapimelt och Zomig Nasal.

Om du har tagit Naramig eller Relpax ska det gå minst 24 timmar innan du kan ta Anervan Novum. För de övriga triptanerna gäller minst sex timmar. Om du har tagit Anervan Novum ska det gå minst 24 timmar innan du kan ta en triptan.

Anervan Novum ska inte heller användas samtidigt med läkemedel som innehåller dihydroergotamin, till exempel Orstanorm. Det ska gå minst 24 timmar mellan dessa läkemedel. Om du tar dem för tätt kan du få svåra sammandragningar av blodkärlen.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedel kan till exempel bli yra.

Graviditet och amning

Du ska inte använda läkemedlet när du är gravid. Det verksamma ämnet kan skada fostret, ge missfall eller för tidig förlossning.

Använd inte läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar.

Andra läkemedel som innehåller de verksamma ämnena

Det finns andra läkemedel som innehåller något av de verksamma ämnena. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket av ämnet. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Koffein finns till exempel i läkemedlet Koffein Recip. Vissa receptfria värkmediciner innehåller också koffein, till exempel Treo och Bamyl koffein.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

13 november 2017 13:43

Skribent:

1177.se

Granskare:

Elisabet Waldenlind, läkare, specialist i nervsystemets sjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...