www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Antabus

Sammanfattning

Antabus är ett läkemedel som används vid alkoholberoende.

Antabus ska användas som ett stöd när du av medicinska skäl helt måste avstå från att dricka alkohol. Du får mycket obehagliga symtom om du tar läkemedlet tillsammans med alkohol. Även mindre mängder alkohol gör att du mår dåligt.

Du får oftast ta läkemedlet under övervakning i samband med besök på mottagningen. Behandling med Antabus bör kombineras med stödsamtal eller annan psykologisk behandling.

Läkemedlet innehåller det verksamma ämnet disulfiram.

Antabus finns som brustabletter i styrkorna 200 och 400 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Här kan du läsa mer om läkemedel mot alkoholberoende.

Så här fungerar Antabus

När alkohol bryts ner i kroppen bildas ett ämne som heter acetaldehyd. Antabus förhindrar nedbrytningen av acetaldehyd. Om du har tagit Antabus och dricker alkohol ökar mängden acetaldehyd i kroppen, vilket ger obehagliga och ibland farliga symtom. Det är till exempel kraftig ansiktsrodnad, dunkande huvudvärk, hjärtklappning och en känsla av andnöd. Du mår också illa och kräks. Symtomen kan komma inom fem till tio minuter efter att du har druckit eller ätit något som innehåller alkohol.

Vanligen tar det ett par dagar innan läkemedlet börjar verka med full effekt. Det kan ta upp till två veckor innan effekten försvinner efter att du har slutat med läkemedlet.

Hur tar jag läkemedlet?

Rör ut brustabletterna i ett halvt glas vatten högst en timme i förväg. Rör om innan du dricker.

Tabletterna är känsliga för fukt och ska förvaras i originalförpackningen. Stäng förpackningen ordentligt varje gång du använt läkemedlet.

Du måste undvika alla produkter som innehåller alkohol när du behandlas med Antabus.
Det har visat sig att läkemedelsbehandlingen ofta fungerar bättre om du tar läkemedlet i samband med regelbundna besök och samtal på mottagningen.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos i början av behandlingen är 200-400 milligram om dagen i 2-3 dagar. Det är vanligt att fortsätta behandlingen med 200-400 milligram 1-3 gånger per vecka eller 100-200 milligram varannan dag.

Recept och högkostnadsskydd

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Viktigt

Du ska inte använda Antabus om du har någon allvarlig hjärtsjukdom, psykisk sjukdom, hjärnskada eller leversjukdom.

Innan du börjar en behandling får du lämna ett blodprov för att kontrollera din lever. Eftersom alkohol påverkar levern är det viktigt att veta hur påverkad den är när behandlingen börjar. Under den fortsatta behandlingen bör du fortsätta att lämna blodprov för att kontrollera leverfunktionen.

Du får inte äta eller dricka någonting som innehåller alkohol när du behandlas med Antabus. Det gäller även mycket små mängder, till exempel chokladpraliner som innehåller likör. Även vissa hostmediciner och vitaminlösningar kan innehålla små mängder alkohol.

Större mängder alkohol kan leda till blodtrycksfall och du kan bli medvetslös. Det kan kräva omedelbar sjukvård.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Ta inte Antabus tillsammans med följande läkemedel:

  • Läkemedel som innehåller metronidazol, till exempel Flagyl, som används mot vissa infektioner
  • Läkemedel som innehåller klorzoxazon, till exempel Paraflex, som är muskelavslappande.

Biverkningar

En del personer kan få biverkningar, men många symtom kan bero på att du har slutat att dricka alkohol. När du har blivit nykter känner du oftare av andra symtom som beror på alkoholens långvariga verkan.

Den vanligaste biverkningen är att du blir trött och sömnig. Besvären beror på vilken dos du tar och kan försvinna om dosen minskas. Du kan också pröva att ta dosen på kvällen.

En del kan få dålig andedräkt som luktar vitlök eller en känsla av metallsmak i munnen. Vissa kan få huvudvärk, ont i magen, diarré. Kontakta din läkare om du får besvärande biverkningar.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

12 september 2018 10:12

Skribent:

1177.se

Granskare:

Lars Håkan Nilsson, läkare, specialist i allmän- och rättspsykiatri, Kriminalvården Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...