www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Armbågsben som glidit snett hos små barn – pigluxation

Sammanfattning

Små barn kan ganska lätt råka ut för att ett ben vid armbågen hamnar lite snett. Det är strålbenet i underarmen vid armbågen som glider ur sitt fäste, men det innebär inte att benet har hamnat helt ur led. Skadan är inte farlig och barnet får inga framtida besvär.

Skadan uppkommer oftast när barnet håller en vuxen i handen och snubblar. Den kan också uppstå om en vuxen drar barnet i armen. Det är vanligast att barn mellan ett och fyra år råkar ut för detta. Skadan kallas ibland pigluxation.

Hos en del barn kan skadan inträffa flera gånger, men den brukar alltid försvinna vid fyra till fem års ålder.

Läs mer om skador i armbågen hos barn.

Symtom

Det kan vara svårt för dig som förälder att förstå vad som har hänt. Små barn kan inte alltid berätta vad som är problemet, men det gör ont i armen. Barnet kanske låter bli att använda armen och verkar ledset. Oftast har draget eller rycket varit ganska litet.

När ska jag söka vård?

Du kan kontakta vårdcentralen om du misstänker att barnets armbågsben har hamnat snett. Om barnet har mycket ont och inte vill använda armen kan du söka vård på en akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Barnet röntgas vanligtvis inte, om det inte finns misstanke om en större skada.

Det är enkelt för läkaren att ge behandling när benet har hamnat lite snett. Läkaren böjer barnets armbåge lite grann, trycker på strålbenets övre del och vänder försiktigt barnets handflata uppåt. Då brukar armbågsleden hamna på plats igen. Det gör oftast inte särskilt ont och barnet brukar inte behöva någon smärtstillande behandling. De flesta barn börjar genast använda armen och handen som vanligt.

Barnet behöver inte gå på någon kontroll efteråt.

Senast uppdaterad:

18 december 2017 14:26

Skribent:

1177.se

Granskare:

Björn Tjernström, läkare, Barnortopediska kliniken, Akademiska sjukhuset, Uppsala Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...