www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Artroskopi

Sammanfattning

Artroskopi, även kallad titthålsoperation, innebär att en läkare undersöker eller opererar en led med hjälp av ett artroskop. Ett artroskop är ett tunt metallrör som förs in i leden genom ett litet hål och som överför bilder till en bildskärm, där läkaren kan följa arbetet.

Artroskopi används oftast för att behandla knä- och axelleder, till exempel menisk- eller korsbandsskador i knät eller om man råkat vrida axeln ur led. Metoden används även på andra leder, som till exempel höftleden.

Läs mer om knäledsartros, korsbandsskada och meniskskada.

Förberedelser

Du får vanligtvis inte äta, dricka, röka eller snusa natten före operationen. Du får tvätta dig med en speciell bakteriedödande tvål för att minska risken för infektion kvällen före och även på operationsdagens morgon. Tvålen köper du själv på ett apotek.

Bra att sluta röka

Om man röker är vinsterna många med att sluta inför en operation. Såren läker snabbare, blodcirkulationen och konditionen förbättras så att man fortare återhämtar sig. Man bör helst sluta röka helt, men om det inte lyckas så är det bra om man kan avstå från rökning före operationen och även de första veckorna efteråt. Om man behöver hjälp att sluta röka kan läkaren berätta vilket stöd som finns att få.

Hur går behandlingen till?

Du får antingen lokalbedövning, ryggbedövning eller blir sövd med narkos innan behandlingen. Läkaren gör centimeterlånga hål i huden och för in artroskopet. Leden undersöks och eventuella trasiga bitar tas bort eller sys ihop. Hålen sys eller tejpas ihop. Därefter läggs ett förband och du får också ett bandage över knät. Operationen tar vanligen mellan 20 minuter och en timme.

Om du får narkos eller ryggbedövning känner du ingenting. Om du får lokalbedövning kan du ibland känna att du blir opererad, men det gör inte ont. Du kan få lugnande läkemedel om du tycker att det är obehagligt.

Hur mår jag efteråt?

Du får prata med den läkare som opererat dig. Ofta får du också träffa en fysioterapeut för att gå igenom ett träningsprogram och få råd om hur du ska göra de närmaste dagarna. Du får oftast åka hem samma dag.

Du har vanligtvis inte ont efteråt, men du kan känna dig lite stel. Ibland får du ta smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel. Det är viktigt att informera din läkare om du använder P-piller.

Vanligtvis behöver man byta förband efter tre till sex dagar när det bildats en sårskorpa och då kan man duscha med förbandet kvar. Sedan tar man bort det våta förbandet och tvättar benet med tvål och vatten. Därefter sätter man på ett nytt förband. Det är bra att fråga läkaren innan du lämnar sjukhuset om du är osäker på vad som gäller.

Det är sällsynt att man får komplikationer efter en artroskopi. Det finns en ökad risk för blodpropp om man är artrosopererad i knät eller i höften. I sällsynta fall kan man få en infektion. Tecken på att du fått en infektion kan vara att det bildas vätska i såren, att knät svullnar upp, blir varmt och att huden omkring såret rodnar. Samtidigt kan du få feber, värk och mer ont när du rör dig. Du ska alltid kontakta en vårdcentral eller sjukhuset där du opererades om du har sådana symtom.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:

3 juni 2016 12:33

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden Leif Dahlberg, läkare, professor i ortopedi, Universitetssjukhuset, Malmö

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Ont i ryggen?

Har du ont i ryggen? Besök en kiropraktor för att få hjälp med bland annat ryggskott, nackspärr, spända axlar och spänningshuvudvärk. Se lediga tider och boka kiropraktor online redan idag.

Boka kiropraktor nu!

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...