www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Berätta utan att säga vem du är

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ibland kan det vara lättare att börja prata med någon du inte alls känner. Genom att ringa en telefonjour eller besöka en chatt kan du få hjälp och stöd utan att behöva berätta vad du heter.

Här hittar du exempel på ställen dit du kan vända dig.

 

Hjälptelefon för barn som kommer ensamma

Save the Children helpline är en hjälptelefonlinje för barn och unga på flykt som har kommit ensamma till Sverige. Hit kan du ringa för att prata med en vuxen. Du kan ringa om vad som helst, till exempel om du undrar hur något fungerar i Sverige eller om du bara vill prata med någon.

Hjälplinjen riktar sig till barn och unga som inte har hunnit lära sig svenska än. Du kan få hjälp på tre språk: arabiska, engelska och dari som man pratar i Afghanistan.

Du kan vara anonym när du ringer. 

Telefonnumret är 0200-77 88 20. Öppettiderna är vardagar klockan 15 till 18. 

Bris - Barnens rätt i samhället

Du kan ringa, chatta eller mejla hit när du vill prata med en kurator. Den här filmen visar hur du tar kontakt med Bris.

Kuratorn har tystnadsplikt och du behöver inte säga vad du heter. 

Bris har öppet varje dag, året om. 

Telefon 116 111

Mejl och chatt Bris.se

Trygga Barnen

Olivia Trygg arbetar på Trygga Barnen. Tillsammans med några barn som brukar vara där säger hon så här:

Har du en mamma, pappa eller någon annan i din närhet som dricker för mycket alkohol, använder droger eller är psykiskt sjuk?

Vill du ha någon att prata med? Eller vill du ha sällskap till socialkontoret, polisen, terapeuten eller något annat ställe? Vi på Trygga Barnen finns här för att hjälpa dig!

Ring på telefon: 072-711 71 72, mejla kontakt@tryggabarnen.org eller besök hemsidan www.tryggabarnen.org. På hemsidan kan du också chatta!

Allt du säger till oss som jobbar på Trygga Barnen är konfidentiellt. Det betyder att vi inte får tala om för någon annan, inte ens dina föräldrar, vad du har sagt till oss.

Du är inte ensam. Det finns hopp. Det finns hjälp att få.

Kuling.nu

Kuling.nu är en sajt där barn och unga som har en förälder med psykisk sjukdom kan träffas.

Varje måndagkväll mellan kl 19 och 21 kan du chatta med andra i samma situation. På chatten finns även personal som kan mycket om psykiska sjukdomar och vet hur det kan kännas för barn. Om du behöver kan de också tala om vart du kan vända dig för att få hjälp där du bor.

Att besöka sajtens forum är ett annat sätt att få kontakt med andra barn och unga. Här kan du berätta om dina upplevelser och få svar från andra.

Här finns också adresser vart du kan vända dig där du bor.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chattjour som är öppen de flesta kvällar. Här kan du chatta om precis vad som helst och du är anonym.

Barn- och ungdomslinjen på IVO

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är en myndighet som ska se till att socialtjänsten och hälso- och sjukvården följer de lagar och regler som finns.

Om de du träffar där inte lyssnar eller om du tycker att dina rättigheter inte respekteras kan du vända dig till IVO:s barn och ungdomslinje för att berätta om det som inte fungerar bra i hälso- och sjukvården eller socialtjänsten. Du kan också få information om dina rättigheter.

Du kan ringa, mejla eller chatta anonymt på ivo.se/barn-unga 

Senast uppdaterad:

30 november 2015 12:30

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...