www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Beroende och skadligt bruk

Beroende och skadligt bruk är inte samma sak:

Missbruk är när man upprepade gånger ställer till det för sig på grund av en drog eller ett beteende. Ett exempel är att utsätta sig själv och andra för fara som att köra rattfull, komma för sent till jobbet på grund av bakfylla eller förstöra en relation för att alkoholen kommer i första hand. Beroende innebär att hjärnan påverkas så mycket av drogen att den förändras på ett avgörande sätt. Enbart den egna viljan räcker inte för att styra intaget.

Ett skadligt bruk går oftast att bryta genom att man får klart för sig vilka negativa konsekvenser det leder till. Ett beroende är betydligt allvarligare och svårare att ta sig ur.

Det talas ofta om sex-, spel-, shopping- och sockerberoende. Dessa tillstånd liknar delvis, men inte helt, substansberoende.

Abstinens

Ibland beskrivs fysiskt och psykiskt beroende felaktigt som om det vore två olika saker. Beroende är alltid psykiskt i den meningen att man har ett sug, att man har svårt att kontrollera intaget och att man får psykiska symtom, som till exempel oro och ångest, när man slutar. Dessa symtom kallas abstinens. Vissa droger kan även ge kroppsliga, fysiska, abstinensbesvär.

Om du är beroende av till exempel alkohol, narkotika eller tobak kan du känna ett starkt sug eller längtan när du inte har tillgång till drogen. I takt med att du ökar intaget tål du mer och mer. Hela tiden behöver du högre doser eller lägger ner mer tid för att uppnå effekt eller känna tillfredsställelse.

Om du inte tar drogen på ett tag kan du få olika kroppsliga besvär som skakiga händer, illamående, trötthet, feber och frossa. Du kan även få psykiska abstinensbesvär som ångest, nedstämdhet eller sömnproblem. Även vid spel- och sexberoende kan lättare abstinensbesvär förekomma i form av oro, ångest, rastlöshet och koncentrationsproblem.

Svårt att sluta

När du tar drogen igen eller fortsätter med beteendet försvinner abstinensbesvären tillfälligt, men de kommer tillbaka. Det leder till att du tar eller ägnar dig åt drogen oftare än du tänkt dig.

Tecken på beroende är att dina försök att sluta eller minska misslyckas och allt mer av din tid går åt till att få tag i drogen och att konsumera den. De delar av hjärnan som påverkas av droger har då påverkats så mycket att de reagerar annorlunda och allt mer styr ditt beteende mot att fortsätta använda drogerna.

Ett sätt att beskriva detta är att hjärnan har kidnappats av drogerna. Ditt arbete och ditt sociala liv fungerar allt sämre och trots att du far illa fysiskt eller psykiskt fortsätter du med drogen eller beteendet.

  • Det tar olika lång tid att utveckla ett beroende.
  • Vilken drog du använder har stor betydelse.
  • Olika människor är olika känsliga för att utveckla beroende.

Är du beroende av till exempel alkohol innebär det som regel en högre risk att även bli beroende av någon annan drog, till exempel nikotin. Många som har alkoholproblem är även rökare. Dessutom kan effekten av en drog som till exempel alkohol förstärkas av vissa lugnande läkemedel. Börjar du vänja kroppen med denna kombination utvecklar du snabbare även ett läkemedelsberoende.

Delar av hjärnan aktiveras

Vetenskapliga undersökningar visar att det finns gemensamma nämnare för vilka områden i hjärnan och vilka signalsystem som aktiveras när man tar en beroendeframkallande drog som narkotika eller alkohol. Det området kallas hjärnans belöningssystem. Det finns en mängd olika beroenden: alkoholberoende, läkemedelsberoende, anabola androgena steroider, narkotikaberoende, sexberoende, sniffning och boffning, spelberoende och tobaksberoende.

Sök vård

Om du har frågor om alkohol eller andra droger eller behöver hjälp kan du vända dig till din vårdcentral, företagsläkare, ringa Alkohollinjen eller ta kontakt med någon av länets beroendemottagningar.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Råd till anhörig

Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation. Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.

Externa länkar

Anonyma alkoholister i Sverige (AA)

Anonyma sex- och kärleksberoende

Narkotika- och läkemedelsberoende, Riksförbundet (RFHL)

Folkhälsomyndigheten / Stödlinjen för spelare och anhöriga

Spelberoendes Riksförbund

Senast uppdaterad:

4 juli 2013 14:26

Granskare:

Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden Peter Wirbing, sjuksköterska, specialist psykiatrisk sjukvård, Beroendecentrum Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...