www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Besök hos barnmorskan efter förlossningen

På barnmorskemottagningen, även kallad mödravårdscentralen (MVC), kan man prata om hur förlossningen varit, och om hur man upplevt den första tiden som förälder.

En ny tid tar vid

Barnmorskemottagningen har man kontakt med under själva graviditeten och under förberedelserna inför förlossningen och föräldraskapet. När det är dags att föda har man framförallt kontakt med den förlossningsklinik där man vill föda sitt barn.

Som nybliven förälder går man in i en ny omvälvande fas när man har det nyfödda barnet att ta hand om. Det är ofta barnavårdscentralen, BVC, som kan ge fortsatt stöd i rollen som nybliven förälder. Dit tar man sitt barn för kontroller. När man kommer hem från sjukhuset är det bra att ringa sin BVC. Då bokar BVC-sköterskan in en tid för första besöket, som ofta görs som ett hembesök.

Att få prata om förlossningen

När man kommer hem efter att ha fött barn kan man vilja ta kontakt med sin barnmorskemottagning för att prata om olika saker och bearbeta sina känslor. Oftast går det bra att snabbt efter förlossningen boka in ett besök.

Om förlossningen varit komplicerad, eller om barnet till exempel förlösts med akut kejsarsnitt, kan man behöva tala särskilt med barnmorska och läkare för att få tillfälle att bearbeta sina känslor. Om man behöver kan man få komma tillbaka till sjukhuset eller till en gynekolog på barnmorskemottagningen för uppföljande samtal.

Återbesök

Om man har fött sitt första barn stannar man oftast på sjukhuset i ett till tre dygn. Är man omföderska stannar man oftast kortare tid. Efter att man har kommit hem från BB erbjuder de flesta sjukhus att man får komma på ett återbesök, för uppföljning av hur det går med amningen och hur man själv och barnet mår. På vissa orter gör man återbesöket på barnmorskemottagningen.

Vid återbesöket tas också ett så kallat PKU-prov på barnet, om det inte redan är gjort. PKU-provet är ett blodprov som tas tidigast när barnet är två dygn. Det görs för att hitta de barn som har vissa ovanliga ämnesomsättningssjukdomar. Man blir tillfrågad om man vill att provet sparas för framtiden.

På många ställen i landet testas också nyfödda med en snabb och enkel hörselmätning, så kallat OAE-test. Örat stimuleras med små klickljud, och med hjälp av en liten apparat registreras så kallad otoakustisk emission, OAE. Testet görs för att hitta nyfödda barn som har en hörselnedsättning. Det varierar i landet var testet görs, ibland görs det redan på sjukhuset, ibland på barnmorskemottagningen eller på BVC.

Efterkontroll efter sex veckor

När man kommit hem från BB kan man ringa sin barnmorskemottagning och boka en tid för efterkontroll. Den brukar göras mellan sex och tolv veckor efter förlossningen. Då kontrolleras blodvärdet, vikten och blodtrycket. Om man vill gör barnmorskan eller en läkare en gynekologisk undersökning för att se efter att allt ser bra ut. Man får också information om hur man ska träna musklerna i bäckenbotten med så kallade knipövningar för att förhindra problem längre fram med till exempel läckande urin. Man kan även diskutera preventivmedel.

På en efterkontroll kan man också prata om hur förlossningen varit, och om den första tiden som förälder. Då får partnern gärna vara med.

Senast uppdaterad:

29 oktober 2012 16:31

Skribent:

Anna-Karin Månsson, barnmorska, mödrahälsovården i Lund 

Granskare:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden Katri Nieminen, gynekolog och förlossningsläkare, kvinnokliniken i Linköping

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...