www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Betnovat

Läkemedelsinformation

Vad är Betnovat?

Betnovat är ett starkt verkande kortisonläkemedel som används bland annat vid eksem och psoriasis.

Det verksamma ämnet i medicinen är betametason.

Recept och högkostnadsskydd

Betnovat finns som kräm, salva, kutan lösning och kutan emulsion. Kutan betyder att den ska användas på huden. Medicinen är receptbelagd.

Medicinen ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

Det verksamma ämnet i medicinen, betametason, dämpar inflammation och minskar därmed svullnad och rodnad. Det dämpar också klåda.

Hur använder man medicinen?

Man smörjer på Betnovat i ett tunt lager på de hudområden som ska behandlas. Om det inte är händerna som ska behandlas ska man tvätta händerna efteråt för att undvika att få medicinen i ögonen.

Krämen är lämplig att använda på eksem som vätskar sig. Salvan är fetare och passar bättre på torra och fjällande eksem. Eftersom salvan är fet kan den kännas kladdig. Det kan därför vara bra att använda krämen på dagen och salvan på natten.

Emulsionen är lättare att stryka ut, konsistensen är ungefär som en vanlig hudlotion. Den är lämplig att använda om man behöver smörja större hudytor eller hud där det växer hår.

Lösningen är en tunn vätska som främst används i hårbotten. Den kan även droppas i öronen vid inflammation i hörselgången.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. Då får man bästa möjliga resultat av behandlingen och samtidigt minskar risken för biverkningar.

Vid hudbesvär smörjer man på medicinen 1-2 gånger per dag. När huden blivit bättre kan man ofta minska dosen.

Vid inflammation i hörselgången droppar man till en början 2-3 droppar av lösningen i örat, 2-3 gånger per dag. Efter några dagar kan dosen ofta minskas till 2-3 droppar 1 gång per dag.

Endast i undantagsfall ska man använda Betnovat på barn under 1 år.

Viktigt

Det är viktigt att kombinera behandlingen med mjukgörande kräm. Då läker huden bättre.

Man ska inte använda medicnen på utslag kring munnen, på öppna sår eller vid hudsjukdomen rosacea.

Kortison kan förvärra en infektion i huden orsakad av till exempel virus eller bakterier. Man ska därför inte använda medicinen om inte infektionen behandlas samtidigt.

Risken för biverkningar är stor om man använder Betnovat i ansiktet. Man ska därför inte använda medicinen i ansiktet om inte en läkare har rekommenderat det. Man ska också undvika att få medicinen i ögonen.

Känsliga områden ska bara behandlas under kort tid. Det gäller till exempel i armhålorna eller ljumskarna.

Om man avbryter behandlingen plötsligt kan hudbesvären blossa upp igen och kan då bli värre än innan behandlingen påbörjades. Därför bör man avsluta behandlingen med att gradvis trappa ner dosen.

Man ska inte använda lösningen i öronen om det har gått hål på trumhinnan.

Lösningen innehåller alkohol och är därför brandfarlig.

Biverkningar

En del personer som använder medicinen kan få klåda och brännande känsla i huden. Risken för biverkningar ökar om man använder medicinen på stora hudytor under lång tid eller i ansiktet. Detsamma gäller om behandlad hud täcks med förband.

Graviditet och amning

Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Man kan använda medicinen när man ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Om man följer doseringsanvisningarna är det inte sannolikt att barnet påverkas.

Andra läkemedel för huden som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller betametason. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämne eftersom dosen då kan bli för hög.

Exempel på läkemedel som innehåller betametason är:

  • Bettamousse
  • Diproderm.

Exempel på läkemedel som innehåller betametson i kombination med annat verksamt ämne:

  • Betnovat med chinoform, som även innehåller ett antiseptiskt medel
  • Diprolen, som även innehåller propylenglykol som ökar effekten av kortisonet
  • Diprosalic, som även innehåller salicylsyra som är uppluckrande och avfjällande
  • Xamiol, som även innehåller kalcipotriol som lindrar besvär vid psoriasis
  • Daivobet, som även innehåller kalcipotriol som lindrar besvär vid psoriasis.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden beskriver när läkemedlet används, hur det verkar i kroppen, hur man ska ta det och annat som är bra att känna till, som om förmågan att köra bil påverkas. I texten nämns de vanligaste biverkningarna, vanlig dosering och de viktigaste interaktionerna, det vill säga när olika läkemedel påverkar varandra. Texten tar också upp vad som gäller om man är gravid eller ammar.

Den viktigaste källan är den produktresumé, SPC, som ligger till grund då ett läkemedel godkänns för användning. Men även andra kvalitetssäkrade källor används, till exempel Janusinfo när det gäller interaktioner, graviditet och amning. Ibland står det lite olika i källorna. Redaktionen vid 1177 Vårdguiden gör då i samarbete med oberoende experter en bedömning av vad som kan vara rimligt att ta med eller inte ta med. Olika källor vägs mot varandra. Syftet är att hjälpa till att göra ett urval av det som är mest vanligt och viktigt när man använder läkemedlet.

När man köper ett godkänt läkemedel följer det med en så kallad bipacksedel. I den finns fullständig information om läkemedlet. Man kan till exempel läsa mer om mindre vanliga biverkningar och interaktioner. Man kan söka bipacksedlar på Läkemedelsverkets webbplats. 

Rapportera biverkningar

Man kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att man tror att biverkningen beror på läkemedlet, man behöver inte vara säker. Man kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. Där kan man fylla i ett elektroniskt formulär eller skriva ut en blankett och skicka in.

Senast uppdaterad:

15 augusti 2012 10:39

Skribent:

1177.se

Granskare:

Peter Lidbrink, läkare, specialist i hudsjukdomar,Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Åsa Schelin, farmaceut, Stockholm.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...