www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Blåmärken

Sammanfattning

Blåmärken är vanliga, speciellt hos barn som slår sig när de leker. Ett blåmärke innebär att det har blivit en blödning i huden. Det kan göra ont och kännas ömt. Blåmärket kan ändra färg och ibland flytta sig nedåt i huden. Men oftast försvinner det av sig självt efter några dagar.

Vad är ett blåmärke?

Blåmärken kan du få på många olika sätt, till exempel i samband med idrott eller lek. Det är vanligt att barn har många blåmärken på underbenen.

Du kan få ett blåmärke i eller under huden efter att du till exempel fått ett slag eller stött emot någonting hårt. Då kan ett blodkärl gå sönder och blod komma ut i vävnaden runt skadan. När blödningen sitter i huden syns blåmärket snabbt, men när blödningen sitter längre ner under huden kan det dröja upp till ett dygn innan blåmärket syns på huden.

Till en början är färgen på blåmärket blått till rött, men efter några dygn blir färgen gul och grön. Ett stort blåmärke kan flytta sig nedåt i huden på grund av tyngdlagen. Till exempel kan ett blåmärke på vaden efter några dagar missfärga foten.

Ett blåmärke kan också komma efter ett stick eller bett av en insekt. Det beror på att bettet eller sticket har orsakat en blödning i huden.

Symtom

Ett blåmärke kan göra ont och kännas ömt, och det kan bli svullet runt omkring. När blåmärket börjar försvinna byter det vanligen färg och kan fortfarande göra ont.

Vad kan jag göra själv?

Ett blåmärke försvinner vanligen av sig självt efter några dagar.

Precis när skadan har inträffat, och om blåmärket verkar bli stort, är det bra att försöka kyla ner det skadade området. Då drar blodkärlen ihop sig och blödningen minskar. Kylan minskar även svullnaden kring skadan.

Du kan göra något av följande för att minska svullnad och blåmärkets storlek:

  • Lägg is eller något annat kallt från frysen i en plastpåse och vira in den i en handduk, klädesplagg eller elastisk binda och tryck mot skadan. Tryck inte isen direkt mot huden eftersom det kan bli för kallt och huden kan skadas.
  • Har du inte någon is går det bra att hålla den skadade kroppsdelen under kallt vatten.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som får blåmärken behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själva.

Ett blåmärke runt ögat kan kännas ömt och svullet men besvären brukar minska efter några dagar. Har du inga besvär med synen kan du vänta med att söka vård. Det är vanligt att ett blåmärke runt ögat, en så kallad blåtira, skiftar i färg och flyttar sig nedåt i huden innan det försvinner.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om det blir många eller stora blåmärken utan att du eller barnet har slagit sig. Eller om det blir stora blåmärken även av en liten skada. Om det är stängt kan du vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Det blir ett blåmärke som ökar i storlek eller gör ont, ofta i takt med pulsen, efter att du har gjort en artärpunktion, det vill säga när du har lämnat blodprov från en artär.
  • Det blir ett stort blåmärke efter ett slag mot till exempel låret och benet börjar svullna och göra mer och mer ont.
  • Det kommer stora eller många blåmärken i samband med att du tar blodförtunnande läkemedel.
  • Det blir stora eller många blåmärken tillsammans med till exempel näsblod eller att tandköttet blöder, utan att du vet varför.
  • Det blir blåmärken runt båda ögonen, eller bakom båda öronen, efter ett slag i huvudet. Det kan ta något dygn efter skadan innan blåmärkena syns.
  • Det blir ett blåmärke runt ena ögat och du börjar se sämre eller får ont i ögat, efter ett slag mot huvudet.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Senast uppdaterad:

14 september 2017 14:45

Skribent:

1177.se

Granskare:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin Louise Engström, 1177 Vårdguiden Tor Lindberg, läkare, professor emeritus i barnmedicin

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...