www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Blåsljud i hjärtat hos barn

Sammanfattning

En läkare som lyssnar på ett barns hjärta med stetoskop kan ibland höra ett brummande eller brusande ljud. Det brukar kallas för att barnet har blåsljud i hjärtat.

Oftast märker läkaren blåsljudet vid rutinundersökning eller om barnet undersöks av någon annan anledning. Det går oftast inte att själv som förälder på något sätt märka att barnet har blåsljud. Blåsljud kan finnas både hos barn med hjärtsjukdom och hos barn som inte är sjuka.

Symtom

Ljuden kan låta olika när barnet ändrar läge från att ligga till att sitta till att stå. Det kan också låta annorlunda vid ändrad fysisk aktivitet, till exempel om barnet får gå i en trappa innan hen undersöks. Läkaren kan ofta bara genom att lyssna med stetoskop avgöra om blåsljudet låter som det ska eller inte. Ibland behöver barnets blåsljud undersökas noggrannare. Då görs en analys av själva blåsljudet och en ultraljudsundersökning av hjärtat.

Blåsljud hos barn med hjärtsjukdom

Blåsljud förekommer ofta hos barn som har olika hjärtfel, exempelvis vid små hål mellan hjärtats förmak och kammare. Det kan också bero på att barnet har förträngningar eller läckage i hjärtklaffarna. Dessa blåsljud brukar vara kraftigare än de fysiologiska blåsljuden. Ofta kan läkaren ställa en diagnos genom att lyssna med stetoskop, men barnet får även genomgå fler undersökningar.

Vad beror blåsljud i hjärtat på?

Blåsljud hos barn skapas av de virvlande blodströmmarna när blodet passerar genom hjärtat. Ganska ofta beror blåsljud på att hjärtat pumpar blodet snabbare än vanligt, till exempel om barnet har feber. Det är ofarligt och märks inte på något sätt.

Dessa vanliga blåsljud kallas ibland fysiologiska, eller funktionella. Sådana blåsljud hörs oftare hos barn än hos vuxna. Antagligen beror det på att bröstkorgsväggen är tunnare hos barn och blåsljuden därför hörs bättre för läkaren vid en undersökning.

Fysiologiska blåsljud är vanligast i tvåårsåldern. De brukar försvinna när barnet har vuxit klart och påverkar inte hur hjärtat fungerar. Ibland finns blåsljudet kvar hela livet.

Behandling

Om blåsljudet beror på ett fel i hjärtats klaffar eller exempelvis hål mellan hjärtats förmak kan barnet ibland behöva behandlas med läkemedel eller opereras. Det är inte själva blåsljudet som behandlas, utan hjärtproblemet som gör att blåsljudet uppstår.

Senast uppdaterad:

13 mars 2017 14:08

Skribent:

1177.se

Granskare:

Annika Rydberg, barnläkare, specialist i hjärtsjukdomar, Umeå. Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...