www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Blåsor och sår i munnen

Vad kan man göra själv?

Flera orsaker till blåsor och sår

Oftast beror blåsor och sår i munnen på ett virus. Ibland kan man ha sår i munnen av andra orsaker. Tandproteser som sitter dåligt kan till exempel ge skavsår och om tandköttet är lite inflammerat kan man lätt få ett sår om man slinter med tandborsten.

En typ av sår inne i munnen kallas afte. De kan se ut som munblåsor, men det är egentligen ett eller flera små sår. De är vanligen upp till fem millimeter stora, gulaktiga, lätt kraterformade med en kraftigt rodnad i området runt såret. Såren är ofta smärtsamma, men blöder inte. Det är inte klarlagt vad afte beror på.

Herpes och höstblåsor

Både herpes och så kallade höstblåsor beror på virus. Det vanligaste är att herpes ger ömmande blåsor på utsidan av munnen men de kan också uppstå inne i munnen. Blåsorna sitter tätt tillsammans i grupper. Första gången som små barn blir smittade av herpesvirus är det främst tandköttet som blir svullet, rött och lättblödande, men det kan också bildas små sår, framför allt på tungan.

Höstblåsor är en sjukdom som kan orsaka epidemier bland barn på hösten. Blåsorna sitter i munnen men kan också komma runt munnen och på händerna, fötterna och ibland på skinkorna. Det är en ofarlig sjukdom som går över inom ungefär en vecka.

Både herpes och höstblåsor kan ge feber och göra att man känner sig sjuk.

Det går oftast över av sig själv

Blåsor och sår i munnen går i regel över av sig själva inom någon vecka eller två, och det finns ingen behandling som botar eller tar bort dem. Men det finns en del man kan göra för att lindra besvären.

Om det gör ont att borsta tänderna

Om man bara har lättare besvär av afte räcker det med att använda en tandkräm för känslig munslemhinna som inte innehåller ämnet natriumlaurylsulfat, till exempel Zendium. Om det är svårt att borsta tänderna som vanligt kan man under någon vecka dessutom skölja munnen med ett bakteriedödande medel som innehåller klorhexidin, till exempel Corsodyl eller Hexident. 

Om det är svårt att äta och dricka

Det kan vara svårt att äta som vanligt när man har ont i munnen. Viss mat svider och det kan vara svårt att tugga. Mat som soppa, filmjölk, kräm och glass kan vara lättare att få i sig. Man får pröva sig fram.

Om man är frisk i övrigt gör det inget om man äter lite sämre under några dagar. Det viktigaste är att få i sig vätska. Små barn kan behöva matas med sked. 

Olika medel kan lindra

Man kan prova att lindra besvären med en gel som lägger sig som en skyddande hinna över såret i munnen. Det finns olika sorters och kan köpas på apotek.  Man kan också använda smärtstillande receptfria läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller läkemedel som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren.

Om man är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör man använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade cox-hämmare.

Smittsamt

Både höstblåsor och herpes är smittsamt, afte smittar inte. Herpesvirus smittar genom direktkontakt, ofta genom pussar eller kyssar, eller om man delar bestick eller läppsalvor med varandra. Det är också lätt att föra smittan vidare om man rör vid blåsorna och såren med fingrarna. Därför är det bra att tvätta händerna ofta. 

Man kan behöva kontakta vården

Man ska kontakta vårdcentralen om man känner sig dålig och har väldigt svårt att äta och dricka. Om besvären inte ger med sig inom en till två veckor eller återkommer ofta, utan att man förstår varför, bör man också kontakta vården. Om man tror att besvären beror på problem med tänderna eller tandprotes kontaktar man sin tandläkare. 

 Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 

Senast uppdaterad:

17 februari 2011 15:57

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...