www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Bröstbesvär vid amning

Sammanfattning

Det är vanligt att få besvär i brösten vid amning. Om du får svårare besvär i brösten vid amning kan du behöva söka vård, och ibland få behandling.

Här ges kort information och hänvisning så att du kan du klicka dig vidare för mer läsning om varje besvär:

Såriga bröstvårtor

Om du får såriga bröstvårtor har barnet fått ett för litet tag om bröstet eller ligger snett i förhållande till bröstvårtan.

Svampinfektion

Vid en svampinfektion i bröstvårtorna får du en svidande och brännande smärta och klåda, både under och mellan amningarna.

Mjölkstockning

När du har mjölkstockning är en eller flera mjölkgångar i bröstet tilltäppta så att mjölken inte kan komma ut. Det brukar kännas som en knöl eller förhårdnad i bröstet som kan vara öm. Det är vanligt att du får feber och känner dig sjuk. Ofta är det en bröstinfektion eller en bröstinflammation.

Bröstböld

Ibland, men det är ovanligt, kan en infektion i bröstet utvecklas till en bröstböld som innehåller var. Symtomen kommer oftast gradvis under en längre tid. Det är vanligt att känna sig sjuk.

Andra besvär

Andra besvär, som inte är lika svåra, kan till exempel vara spända bröst eller att bröstvårtorna vitnar. Läs mer om dessa och andra mer vanliga besvär i texten Amning.

Senast uppdaterad:

8 mars 2016 10:11

Skribent:

1177.se

Granskare:

Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, Barnmorskorna Västermalm, Stockholm Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, BB Sophia, Stockholm Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska, certifierad amningsrådgivare, Stockholm Ingegärd Bäcklund Reboia, sjuksköterska, Barnängens BVC, Stockholm Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...