www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Calcichew-D3

Läkemedelsinformation

Calcichew-D3 är ett läkemedel som innehåller kalcium och vitamin D. Läkemedlet kan användas när du har brist på kalcium och vitamin D och inte får i dig tillräckligt av dessa ämnen genom mat och dryck.

Calcichew-D3 används också tillsammans med andra läkemedel för att förebygga och behandla benskörhet.

Så här fungerar läkemedlet

Kalcium har flera funktioner i kroppen, bland annat stärker det benvävnaden i skelettet. Skelettet fungerar också som ett förråd av kalcium. Om mängden kalcium i kroppen blir för låg, till exempel om du inte får i dig tillräckligt med kalciumrik mat och dryck, använder kroppen istället det kalcium som finns lagrat i skelettet. Då sker en så kallad urkalkning av skelettet vilket kan bidra till att benvävnaden blir skör och risken för benbrott ökar.

Kalcium motverkar urkalkning av skelettet. Vitamin D ökar kroppens förmåga att ta upp kalcium i tarmen och binda det till benvävnad. Behandling med en kombination av kalcium och vitamin D kan minska risken för vissa benbrott bland de allra äldsta.

Recept och högkostnadsskydd

Calcichew-D3 finns som tuggtabletter i olika styrkor och smaker. Alla innehåller 500 milligram kalcium, men olika mängd vitamin D.

Calcichew-D3 Mite Citron innehåller 5 mikrogram vitamin D.
Calcichew-D3 Spearmint innehåller 10 mikrogram vitamin D.
Calcichew-D3 Citron  finns med både 10 och 20 mikrogram vitamin D.

Läkemedlet är receptbelagd.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Hur tar jag läkemedlet?

Du kan tugga eller suga på tabletterna.

Effekten av Calcichew-D3 kan påverkas av livsmedel som innehåller oxalsyra, till exempel spenat och rabarber, och fytinsyra, till exempel fullkornsflingor. Du bör vänta minst två timmar efter att du har ätit denna typ av mat innan du tar Calcichew-D3.

Tuggtabletterna är känsliga för fukt. Därför bör du helst förvara dem i originalförpackningen.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dos Calcichew D3 är 1 tablett eller tuggtablett 1-2 gånger dagligen.
För Calcichew D3 Mite är en vanlig dosering 1 tablett 1-3 gånger dagligen.
En vanlig dos av Calcichew D3 Forte är 1 tablett eller tuggtablett dagligen.

Calchichew-D3 ska inte användas av barn, utan att en läkare har rekommenderat det.

Viktigt

Kalcium behövs för en rad andra funktioner i kroppen än bara uppbyggnad av skelettet. Funktionen hos muskler och nerver är beroende av att mängden kalcium i kroppen hålls på en viss nivå. Därför ska du inte äta för mycket kalcium.

Du ska inte kombinera Calcichew-D3 med andra läkemedel som innehåller kalcium eller vitamin D om inte en läkare har rekommenderat det. Du bör även undvika att kombinera Calcichew-D3 med multivitaminpreparat eftersom du då kan få i sig för mycket D-vitamin. Om du behöver ett tillskott av andra vitaminer eller mineraler bör du diskutera det med sin läkare.

Använd inte läkemedlet om du har en ökad halt kalcium i blodet eller urinen.

Om du behandlas med höga doser Calcichew-D3 under lång tid kan du behöva lämna blodprov för att mäta kalciumhalten.

Använd inte heller läkemedlet om du har njursten. Om du tidigare haft problem med njursten ska du berätta det för läkaren.

Om du skulle bli sängliggande under en längre tid, till exempel efter ett benbrott eller någon annan sjukdom, ska du tala om för läkaren att du tar Calcichew-D3. Det kan vara nödvändigt att göra ett uppehåll i behandlingen tills du kan vara uppe och röra dig igen.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Det är särskilt viktigt att du berättar för läkaren att du använder Calcichew-D3 om du får en antibiotikakur. Antibiotika av typerna kinoloner och tetracykliner ska inte tas samtidigt med läkemedel som innehåller kalcium eftersom effekten av antibiotikan då kan minska avsevärt. Hur lång tid du bör låta det gå från det att du tar kalciumtabletterna tills du tar antibiotikan varierar lite beroende på vilket antibiotikapreparat du använder. Om du är osäker bör du fråga läkaren eller på ett apotek.

Exempel på antibiotika av typen kinoloner är Ciprofloxacin med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Ciprofloxacin Actavis och Norfloxacin Krka. Exempel på tetracykliner är Doxyferm och Tetracyklin Meda.

Om du använder Levaxin eller läkemedel av typen bisfosfonater mot benskörhet ska du inte ta de läkemedlen samtidigt som Calcichew-D3. Det måste gå minst två timmar mellan intagen. Det är vanligt att Calcichew-D3 och bisfosfonater tas enligt ett särskilt schema som görs upp tillsammans med läkaren. Exempel på bisfosfonater är Alenate och Alendronate, som innehåller det verksamma ämnet alendronsyra.

Du ska inte ta Calcichew-D3 om du använder läkemedel mot cancer som innehåller estramustin, till exempel Estracyt.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av Calcichew-D3, men en del som använder den kan få besvär av till exempel förstoppning.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid. Men om du använder andra läkemedel, kosttillskott eller multivitaminpreparat ska du berätta det för din läkare. Under en graviditet ska du inte ta mer är 15 mikrogram D-vitamin per dygn. Det är därför vanligt att du får ta en lägre dos av Calcichew-D3 om du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Om du följer de doseringsanvisningar som följer med läkemedelsförpackningen är det osannolikt att barnet påverkas. Men det bra att läkaren på BVC känner till behandlingen om det skulle bli aktuellt att ge barnet extra tillskott av D-vitamin, så kallade D-droppar.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämnen

Det finns andra läkemedel som innehåller kalcium eller D-vitamin. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel på läkemedel som innehåller både kalcium och D-vitamin är Cal-D-Vita och Kalcipos-D.

Exempel på läkemedel som innehåller kalcium är Calcium Sandoz, Calcitugg, Kalcidon och Kalcipos.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

20 juni 2016 16:27

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ewa Waern, läkare, specialist i åldrandets sjukdomar, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Mölndal Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...