www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Cetirizin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet cetirizin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Acura
 • Cetirizin Actavis
 • Cetirizin Apofri
 • Cetirizin Bluefish
 • Cetirizin Mylan
 • Cetirizin Sandoz
 • Cetirizin STADA
 • Cetirizine Teva
 • Cetimax
 • Vialerg
 • Zyrlex.

Vad är cetirizin?

Cetirizin används mot allergi, till exempel vid pollenallergi.

Läkemedlet lindrar allergiska symtom som rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva och nysningar. Läkemedlet lindrar även hudreaktionerna vid nässelutslag då du kan få klåda, hudrodnad och svullnader.

Cetirizin tillhör läkemedelsgruppen antihistaminer.

I vilka former finns cetirizin?

Läkemedel som innehåller cetirizin finns som

 • tabletter i styrkan 10 milligram
 • sugtabletter i styrkan 10 milligram
 • lösning med banansmak i styrkan 1 milligram per milliliter
 • droppar utan smaktillsats i styrkan 10 milligram per milliliter.

Tabletter och sugtabletter kan köpas receptfritt för vuxna och barn över 6 år. De flytande formerna är receptbelagda.

Så här fungerar läkemedlet

När du kommer i kontakt med något som du är allergisk mot frisläpps bland annat ämnet histamin i kroppen. Histamin kan orsaka besvär som till exempel rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva, klåda och nässelutslag. Det verksamma ämnet i läkemedlet blockerar effekterna av histamin. Då lindras besvären.

De allergiska besvären blir oftast bättre inom ett par timmar efter att du har tagit läkemedlet och effekten varar i 24 timmar.

Hur tar jag cetirizin?

Svälj tabletten med lite vatten.

Sug på sugtabletten tills den är upplöst. Sugtabletterna är fuktkänsliga och ska förvaras i folieförpackningen.

Om du tar dropparna kan de tas som de är eller så kan du blanda uppmätt dos i en liten mängd vätska.

Den flytande formen av läkemedlet kan tas som den är.

Det kan vara bra att börja behandlingen mot allergiska besvär lite innan du utsätts för det du är allergisk mot. Om du är allergisk mot pollen följ pollenrapporten för att få veta när det är dags att börja ta cetirizin. Om du är allergisk mot pälsdjur bör du ta cetirizin en timme innan du träffar pälsdjur.

Behandlingen behöver ofta pågå så länge du har besvär.

Kontakta läkare om besvären inte blir bättre inom två veckor.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Om du har glömt att ta läkemedlet i rätt tid ska du fortsätta som vanligt nästa dag. Ta inte någon extra dos.

Tabletter och sugtabletter

Dosering för vuxna och barn över 12 år är 1 tablett en gång om dagen. För barn mellan 6 och 12 år är en vanlig dosering en halv tablett två gånger om dagen.

Lösning

En vanlig dosering för vuxna och barn över 12 år är 10 milliliter dagligen. Barn mellan 6 och 12 år tar 5 milliliter två gånger om dagen. Barn mellan 2 och 6 år tar 2,5 milliliter två gånger om dagen.

Droppar

En vanlig dosering för vuxna och barn över 12 år är 20 droppar dagligen. Barn mellan 6 och 12 år tar 10 droppar två gånger om dagen. Barn mellan 2 och 6 år tar 5 droppar två gånger om dagen.

Att tänka på när du tar cetirizin

Använd inte cetirizin om du har en allvarlig njursjukdom.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Biverkningar

En del personer kan till exempel få ont i huvudet, bli dåsiga eller yra.

Läkemedlet kan göra att du blir torr i munnen. Då ökar risken för hål i tänderna. Därför är det extra viktigt att du borstar tänderna noga och använder fluortandkräm. Läs mer om muntorrhet.

Graviditet och amning

Erfarenheten visar att cetirizin kan användas vid graviditet. Rådgör med barnmorska eller läkare om du behöver använda cetirizin när du ammar.

I bipacksedlarna rekommenderas inte användning under graviditet och amning eftersom det inte görs läkemedelstester på gravida eller ammande kvinnor. Numera har cetirizin använts av ett stort antal gravida kvinnor och inget tyder på att läkemedlet skulle skada barnet. Om du känner dig osäker eller behöver använda mer än enstaka doser rådgör med läkare eller barnmorska.

Andra antihistaminer

Det finns läkemedel som innehåller något annat antihistamin. Det kan vara bra att veta så att du inte använder flera antihistaminer samtidigt. De verksamma ämnena loratadin och ebastin är exempel på antihistaminer som finns i tabletter.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

21 mars 2018 14:27

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Morgan Andersson, läkare, specialist i öron- näsa- och halssjukdomar, Universitetssjukhuset i Lund

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...