www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ciprofloxacin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ciprofloxacin och som du tar genom munnen finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Ciprofloxacin Amneal
 • Ciprofloxacin Accord
 • Ciprofloxacin Actavis
 • Ciprofloxacin Bluefish
 • Ciprofloxacin Hexal
 • Ciprofloxacin Krka
 • Ciprofloxacin Mylan
 • Ciprofloxacin Orion
 • Ciprofloxacin Ranbaxy
 • Ciproxin.

Vad är ciprofloxacin?

Ciprofloxacin är bakteriedödande och tillhör en grupp av antibiotika som kallas kinoloner. Kinoloner är så kallade bredspektrumantibiotika. Det betyder att de verkar på många olika sorters bakterier.

Ciprofloxacin används bland annat för att behandla urinvägsinfektioner, gonorré och infektioner i tarmen. Läkemedlet används också vid infektioner i hud, skelett och leder.

Ciprofloxacin kan också användas för att förebygga infektioner, till exempel hjärnhinneinflammation.

Ciprofloxacin kan ibland användas för att förebygga magsjuka när du reser till vissa platser utomlands om du har någon sjukdom som kan förvärras av en maginfektion.

Så här fungerar ciprofloxacin

Ciprofloxacin förhindrar att bakterierna delar sig och då kan de inte föröka sig.

Du bör känna dig bättre inom ett par dygn om du har urinvägsinfektion. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

I vilka former finns ciprofloxacin?

Ciprofloxacin finns som tabletter och i flytande form, en så kallad suspension som du sväljer. Läkemedlet är receptbelagt.

Ciprofloxacin finns även i ögondroppar och ögonsalva men dessa former beskrivs inte i denna text.

Hur använder jag ciprofloxacin?

Du kan ta läkemedlet vid måltider eller mellan måltider. Kalcium, som finns i mjölkprodukter, kan göra att ciprofloxacin tas upp sämre i kroppen. Du ska därför inte ta ciprofloxacin tillsammans med enbart mjölk eller andra mjölkprodukter eller kalciumberikad juice. Det bör gå minst 2 timmar emellan. Om du tar läkemedlet med en måltid gör det inget om en del av måltiden innehåller kalcium.

Alkohol påverkar inte effekten av ciprofloxacin.

Tabletter

Svälj helst tabletterna hela eftersom de har ett hölje döljer att de smakar illa.

Suspension

Du får två flaskor, en med grovt pulver och en med en lösning. Du blandar själv dessa enligt de anvisningar som finns i bipacksedeln, som är det informationsblad som följer med förpackningen.

Skaka flaskan i cirka 15 sekunder innan du tar en dos. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet. För att få rätt dos ska du använda den doseringssked som följer med förpackningen.

Suspensionen innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att du har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

Suspensionen är hållbar i fjorton dagar oavsett om flaskan förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Dos och behandlingstid beror på vilken infektion du behandlas för. Man tar oftast Ciprofloxacin två gånger om dagen.

Det är vanligt att ta läkemedlet två gånger om dagen.

Om du har glömt en dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Att tänka på när du använder ciprofloxacin

Viktigt att känna till

Ciprofloxacin bör inte användas av barn och ungdomar annat än i undantagsfall vid vissa svåra infektioner då läkemedlet kan orsaka ledbesvär.

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

När du tar ciprofloxacin kan huden bli mer känslig för solljus. Det kan finnas risk för kraftiga hudreaktioner om du utsätts för starkt solljus. Därför ska du undvika starkt solljus, solning och solarier under behandlingstiden.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Ciprofloxacin kan påverka eller påverkas av många andra läkemedel. Det är därför mycket viktigt att berätta för läkaren vilka andra läkemedel eller naturläkemedel du använder innan du tar ciprofloxacin.

Följande läkemedel ska du inte ta vid samma tidpunkt som ciprofloxacin, men du kan ta dem med en viss tids mellanrum:

 • Ta ciprofloxacin minst 2 timmar före eller 4-6 timmar efter läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar, till exempel Novalucol, Novaluzid, Rennie, Gaviscon och Andapsin.
 • Ta ciprofloxacin och läkemedel som innehåller kalcium eller järn med minst 2 timmars mellanrum.

Biverkningar

En del personer kan få magbesvär, till exempel må illa och få lös avföring. Om du får magbesvär kan du pröva att ta läkemedlet med en måltid.

När du behandlas för en infektion kan det hända att du får hudutslag. Denna typ av utslag är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av läkemedlet. Men om du får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska du avbryta behandlingen och ta kontakt med läkare. Samma sak gäller om du får långvarig eller svår diarré.

När du behandlas med antibiotika påverkas den normala bakteriefloran i underlivet. Det kan ibland orsaka en svampinfektion hos kvinnor. Symtomen är bland annat klåda, rodnad och en vitaktig flytning.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

11 maj 2017 11:21

Skribent:

1177.se

Granskare:

Urban Hellgren, infektionsläkare, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...