www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ciproxin

Läkemedelsinformation

Vad är Ciproxin?

Ciproxin är ett bakteriedödande läkemedel. Det tillhör en grupp av antibiotika som kallas kinoloner och innehåller det verksamma ämnet ciprofloxacin. Kinoloner är så kallade bredspektrumantibiotika. Det betyder att de verkar på många olika sorters bakterier.

Ciproxin används bland annat för att behandla urinvägsinfektioner, gonorré och infektioner i mage och tarm. Medicinen används också vid infektioner i hud, skelett och leder. Medicinen kan också användas för att förebygga infektioner, till exempel hjärnhinneinflammation.

Ciproxin kan i särskilda fall, till exempel om man har någon sjukdom som kan förvärras av en maginfektion, användas för att förebygga magsjuka när man reser till vissa platser utomlands.

Recept och högkostnadsskydd

Ciproxin finns i flytande form. Medicinen är receptbelagd.

Medicinen ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

Ciproxin förhindrar att bakterierna delar sig och då kan de inte föröka sig.

Vanligen känner man sig bättre inom ett par dygn om man har urinvägsinfektion. Gör man inte det ska man ta kontakt med läkaren igen.

Hur tar man medicinen?

Medicinen får man i två flaskor, en med grovt pulver och en med lösning. Man blandar själv dessa enligt de anvisningar som finns i bipacksedeln, som är det informationsblad som följer med förpackningen.

Man ska skaka flaskan i cirka 15 sekunder innan man tar medicinen. Då blandas innehållet ordentligt och man får i sig rätt mängd av det verksamma ämnet. För att få rätt dos ska man använda den doseringssked som följer med förpackningen.

Man kan ta medicinen vid måltiderna eller mellan måltider. Kalcium, som finns i mjölkprodukter, kan göra att medicinen tas upp sämre i kroppen. Man ska därför inte ta medicinen tillsammans med enbart mjölk eller andra mjölkprodukter eller kalciumberikad juice. Om man däremot tar medicinen med en måltid gör det inget om en del av måltiden innehåller kalcium.

Om man får problem med magen, som diarré eller illamående, kan man pröva att ta medicinen tillsammans med en lätt måltid som då förstås inte ska innehålla större mängder mjölkprodukter.

Medicinen innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att man har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

Alkohol påverkar inte effekten av Ciproxin.

Medicinen är hållbar i fjorton dagar oavsett om flaskan förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp.

När man ger medicinen till barn

Det kan ibland vara svårt att få barnet att ta antibiotika. Det är sällan bra att blanda medicinen i välling eller annan dryck som barnet får ofta, eftersom barnet kan få avsmak för drycken. Det är inte heller bra att blanda ut medicinen i stora mängder vätska eller mat, eftersom det då finns en risk för att barnet inte får i sig tillräckligt stor dos.

När man ger flytande medicin till spädbarn är det bra att låta barnet sitta eller halvligga i knät och använda en doseringsspruta. Man sprutar sedan ganska långsamt in medicinen genom barnets mungipa mot insidan av kinden. Då minskar risken för att barnet ska få medicin i luftstrupen.

Från ettårsåldern kan man använda en doseringssked istället för sprutan. Om man för skeden långt in i munnen minskar risken för att barnet spottar ut medicinen.

Från femårsåldern brukar barn kunna ta tabletter. Om barnet har svårt att svälja tabletterna kan man ge dem tillsammans med till exempel lite sylt eller banan. Det går också att krossa tabletten och ge den med lite sylt för att dölja smaken. Ett glas vatten efteråt hjälper till att skölja ned medicinen.

Ibland kräks barn upp medicinen direkt, och då ska man vänta en stund innan man gör ett nytt försök. Om barnet kräks upp nästa dos också kan det vara bra att kontakta läkaren för att få råd om hur man ska göra.
Att ge medicin till barn

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. Då får man bästa möjliga resultat av behandlingen och samtidigt minskar risken för biverkningar.

Dos och behandlingstid beror på vilken infektion man behandlas för. Dosen till barn beror på barnets vikt. Man tar oftast Ciproxin två gånger om dagen.

Om man glömmer en dos ska man ta den så fort man kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Viktigt

Ciproxin bör inte användas av barn och ungdomar annat än i undantagsfall vid vissa svåra infektioner.

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om man slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka. 

När man tar denna typ av antibiotika kan huden bli mer känslig för solljus. Det kan finnas risk för kraftiga hudreaktioner om man utsätts för starkt solljus. Därför ska man undvika starkt solljus och solning, även i solarium, under behandlingstiden.

Om man tar andra mediciner samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, naturläkemedel eller växtbaserade läkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Man ska inte ta Ciproxin om man behandlas med det antidepressiva läkemedlet Valdoxan.

Man ska inte ta följande läkemedel vid samma tidpunkt som Ciproxin:

  • läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar, till exempel Novalucol, Novaluzid, Rennie och Gaviscon
  • läkemedel som innehåller kalcium, järn, zink eller magnesium
  • läkemedel som innehåller sukralfat, till exempel Andapsin.

Om man måste ta dessa läkemedel bör man ta Ciproxin en till två timmar före eller fyra timmar efter. Många vitamin-mineralpreparat kan innehålla både järn och kalcium.

Biverkningar

En del personer som använder medicinen kan få magbesvär. Till exempel kan man må illa och få lös avföring. Om man får problem med magen kan man pröva att ta medicinen tillsammans med måltid.

När man behandlas för en infektion kan man ibland få hudutslag. Utslagen är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av medicinen. Men om man får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska man avbryta behandlingen och ta kontakt med den läkare som skrev ut medicinen. Samma sak gäller om man får en långvarig eller svår diarré.

När man behandlas med antibiotika påverkas den normala bakteriefloran bland annat i underlivet. Det kan ibland orsaka en svampinfektion hos kvinnor. Symtomen är bland annat klåda, rodnad och en vitaktig flytning. Om man har haft en svampinfektion tidigare och känner igen symtomen kan man behandla sig själv med receptfria mediciner som finns på apotek. Däremot är det bra att kontakta en läkare om besvären med klåda kommer för första gången. En läkarundersökning kan ge ett säkert besked om orsaken till klådan.

Graviditet och amning

Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man är gravid. Det finns i dag inte tillräckliga kunskaper om, och i så fall hur, läkemedlet påverkar fostret.

Man bör undvika läkemedlet när man ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man ammar.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller ciprofloxacin. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket.

Exempel på läkemedel som innehåller ciprofloxacin är Ciprofloxacin med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Ciproflaxin Krka.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden beskriver när läkemedlet används, hur det verkar i kroppen, hur du ska ta det och annat som är bra att känna till, som om förmågan att köra bil påverkas. I texten nämns de vanligaste biverkningarna, vanlig dosering och de viktigaste interaktionerna, det vill säga när olika läkemedel påverkar varandra. Texten tar också upp vad som gäller om du är gravid eller ammar.

Den viktigaste källan är den produktresumé, SPC, som ligger till grund då ett läkemedel godkänns för användning. Men även andra kvalitetssäkrade källor används, till exempel Janusinfo när det gäller interaktioner, graviditet och amning. Ibland står det lite olika i källorna. Redaktionen vid 1177 Vårdguiden gör då i samarbete med oberoende experter en bedömning av vad som kan vara rimligt att ta med eller inte ta med. Olika källor vägs mot varandra. Syftet är att hjälpa till att göra ett urval av det som är mest vanligt och viktigt när du använder läkemedlet.

När du köper ett godkänt läkemedel följer det med en så kallad bipacksedel. I den finns fullständig information om läkemedlet. Där står mer om till exempel mindre vanliga biverkningar och interaktioner. Sök bipacksedlar på Läkemedelsverkets webbplats 

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. Där finns ett elektroniskt formulär att fylla i eller en blankett att skriva ut och skicka in.

Senast uppdaterad:

2 november 2015 13:16

Skribent:

1177.se

Granskare:

Urban Hellgren, infektionsläkare, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...