www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Cocillana-etyfin

Läkemedelsinformation

Cocillana-etyfin är ett hostdämpande läkemedel som används vid rethosta. Läkemedlet innehåller de verksamma ämnena etylmorfin, cocillanaextrakt och senegaextrakt.

Läkemedlet är narkotikaklassat och det finns en risk för beroende. Risken för beroende är oftast mindre när läkemedlet används enligt läkarordination, så länge du följer rekommenderad dosering. Läs mer om narkotikaklassade läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats.

Recept och högkostnadsskydd

Cocillana-etyfin finns i flytande form och är receptbelagd.

Läkemedlet ingår inte i högkostnadsskyddet. Det innebär att du betalar hela kostnaden själv.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Det verksamma ämnet etylmorfin hämmar hostreflexen genom att påverka hostcentrum i hjärnan. Cocillana- och senegaextrakt anses ha en slemlösande verkan.

Hur tar jag läkemedlet?

Flaskan ska skakas innan du mäter upp läkemedlet. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av de verksamma ämnena.

Läkemedlet innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att du har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

Om du är diabetiker bör du tänka på att läkemedlet kan påverka blodsockret.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dosering för vuxna är 5-10 milliliter 3-4 gånger om dagen. Ibland kan du bli ordinerad läkemedlet till natten.

Till barn doseras läkemedlet efter barnets vikt. Ge inte läkemedlet till barn under två år.

Viktigt

Eftersom läkemedlet innehåller etylmorfin finns det en viss risk för beroende om du använder det i höga doser under lång tid.

Eftersom läkemedlet dämpar hostreflexen kan det bli svårare att hosta upp slem. Därför bör du inte använda läkemedlet när du har hosta med mycket slem. Men ibland kan du ändå få ta läkemedlet till natten om du har svårt att sova på grund av hostan.

Undvik att dricka alkohol eftersom Cocillana-Etyfin i kombination med alkohol kan göra så att du får nedsatt andningsförmåga.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Vissa läkemedel bör inte kombineras med Cocillana-etyfin eftersom effekten av hostmedicinen kan minska. Det gäller till exempel:

  • läkemedel mot depression som innehåller paroxetin, till exempel Seroxat och Paroxetin, eller fluoxetin, till exempel Fontex och Fluoxetin
  • läkemedel som innehåller bupropion, till exempel Zyban mot rökning och Voxra mot depression
  • läkemedel mot svampinfektioner som innehåller terbinafin.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan få biverkningar som till exempel förstoppning, illamående och kräkningar. Andra kan känna sig trötta och dåsiga. En del personer kan få kramper i gallvägarna.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

21 december 2017 14:55

Skribent:

1177.se

Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...