www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Din mamma eller pappa får aldrig slåss

Alla vuxna grälar ibland. En del pratar med hög röst och kanske till och med skriker eller kastar saker. Det kan låta l otäckt men de flesta människor som är osams blir snart vänner igen. Man behöver få vara arg och gräla ibland, precis som du kanske grälar med dina syskon eller kompisar.

Men ibland blir bråket värre. Kanske skriker man fula ord till varandra, knuffas, drar varandra i håret eller till och med slåss. Kom ihåg att det aldrig är barns fel när vuxna hotar och misshandlar.

Det är aldrig okej att slå, hota eller skrämma någon. Om dina föräldrar bråkar och slåss behöver du få hjälp av någon annan vuxen. Ring till polisen på telefon 112 om du är rädd och det är bråttom med att få hjälp. Du kan också ringa till Bris, Barnens rätt i samhället, på 116 111, om något har hänt eller om du är rädd. De som svarar är bra på att hjälpa barn som har det svårt.

Det kostar ingenting att ringa till Bris och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt dit. Du behöver inte berätta vem du är om du inte vill.

Du kan få hjälp

Prata med en vuxen

Om dina föräldrar slår dig eller slår varandra så är det bra om du berättar för någon vuxen som du litar på. Även om du oroar dig för vad dina föräldrar ska tycka, och vad som ska hända, så har du rätt att berätta och få hjälp. Att tala om för någon annan att dina föräldrar slåss är inte att skvallra. Du och dina föräldrar ska få hjälp så att bråken tar slut. Det är inte bra för barn att leva i en familj där man slåss och hotar. Det viktigaste är att bråken slutar.

Om du berättar för en släkting, till exempel din mormor, eller någon annan som du litar på kan hon eller han sedan prata med socialtjänsten eller någon annan som är bra på att hjälpa vuxna som bråkar och slår varandra.

Ställen som kan hjälpa dig och din familj

Om du inte vet vem du ska prata med finns det flera ställen du kan ringa eller mejla till. Du behöver inte berätta vem du är när du ringer.

  • Bris 116 111
  • BUP.nu
  • BUP.se
  • Jourhavande kompis 020-222 444
  • Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
  • Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
  • Kriscentrum för kvinnor 08-429 99 40
  • Tjejzonen.

 Om det är sent på kvällen och ingen svarar på Bris eller något av de andra numren och det är bråttom för dig att få hjälp kan du också ringa polisen på 112.

Senast uppdaterad:

4 oktober 2013 11:21

Skribent:

Tobias Barle, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...