www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Diproderm örondroppar

Läkemedelsinformation

Vad är Diproderm örondroppar?

Diproderm örondroppar är ett läkemedel som används mot inflammation i yttre hörselgången, till exempel eksem.

Medicinen tillhör läkemedelsgruppen glukokortikoider, som i dagligt tal kallas kortison, och det verksamma ämnet är betametason.

Recept och högkostnadsskydd

Örondropparna finns i endospipetter. Medicinen är receptbelagd.

Medicinen ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

När man har inflammation i yttre hörselgången, så kallad extern otit, får man ofta klåda. Det kan vätska sig i hörselgången, som även kan vara svullen och det kan göra ont.

Det verksamma ämnet betametason motverkar allergi och symtom på inflammation som klåda, svullnad, rodnad och ömhet.

Hur tar man medicinen?

Endospipetterna ska förvaras i foliepåsen och ska användas inom fyra veckor efter att foliepåsen har öppnats.

Det är viktigt att man följer bruksanvisningen som följer med läkemedelsförpackningen när man tar örondropparna.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dosering är 1 endospipett 2 gånger om dagen. Efter några dagar minskar man dosen till 1 endospipett 1 gång om dagen.

Medicinen ska inte ges till barn utan ordination från läkare.

Viktigt

Man ska inte använda örondropparna om man har hål på trumhinnan.

Örondropparna ska inte användas i mer än 10-14 dagar i sträck. Om man inte har blivit bra ska man rådgöra med sin läkare.

Biverkningar

Det är ovanligt att man får biverkningar av medicinen.

Graviditet och amning

Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man är gravid.

Man kan använda medicinen när man ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Om man följer doseringsanvisningarna är det osannolikt att barnet påverkas.

Andra former av läkemedlet

Diproderm finns även som till exempel kräm och lösning som används på huden. Lösningen kan även användas i öronen.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller betametason. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom dosen då kan bli för hög. Exempel på läkemedel som innehåller betametason och som kan användas i öronen är Betnovat lösning.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden beskriver när läkemedlet används, hur det verkar i kroppen, hur du ska ta det och annat som är bra att känna till, som om förmågan att köra bil påverkas. I texten nämns de vanligaste biverkningarna, vanlig dosering och de viktigaste interaktionerna, det vill säga när olika läkemedel påverkar varandra. Texten tar också upp vad som gäller om du är gravid eller ammar.

Den viktigaste källan är den produktresumé, SPC, som ligger till grund då ett läkemedel godkänns för användning. Men även andra kvalitetssäkrade källor används, till exempel Janusinfo när det gäller interaktioner, graviditet och amning. Ibland står det lite olika i källorna. Redaktionen vid 1177 Vårdguiden gör då i samarbete med oberoende experter en bedömning av vad som kan vara rimligt att ta med eller inte ta med. Olika källor vägs mot varandra. Syftet är att hjälpa till att göra ett urval av det som är mest vanligt och viktigt när du använder läkemedlet.

När du köper ett godkänt läkemedel följer det med en så kallad bipacksedel. I den finns fullständig information om läkemedlet. Där står mer om till exempel mindre vanliga biverkningar och interaktioner. Sök bipacksedlar på Läkemedelsverkets webbplats 

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera frågor som rör risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 20.00.

Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. Där finns ett elektroniskt formulär att fylla i eller en blankett att skriva ut och skicka in.

Senast uppdaterad:

19 mars 2013 13:20

Skribent:

1177.se

Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...