www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Doxazosin Actavis

Läkemedelsinformation

Doxazosin Actavis är ett läkemedel som används vid godartad prostataförstoring eller mot högt blodtryck. Det tillhör läkemedelsgruppen alfareceptorblockerande medel och det verksamma ämnet är doxazosin.

Recept och högkostnadsskydd

Doxazosin Actavis finns som långverkande depåtabletter i styrkan 4 milligram. Medicinen är receptbelagd.

Ibland ingår medicinen i högkostnadsskyddet för läkemedel. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

Vid prostataförstoring orsakas besvären av att den glatta muskulaturen i urinblåsans slutmuskel, prostatakörteln och den del av urinröret som går genom prostatakörteln är sammandragen. Det verksamma ämnet i medicinen, doxazosin, får dessa muskler att slappna av. Det gör att det går lättare att kissa.

Medicinen motverkar även täta urinträngningar som kan förekomma vid prostataförstoring.
På lite längre sikt kan den glatta muskulaturen i viss mån tillbakabildas och man kan då ha en viss bestående effekt av medicinen även när man slutat ta den. Om man slutar med behandlingen är det dock vanligt att besvären återkommer.

Vid prostataförstoring kan det ta två till fyra veckor innan läkemedlet verkar fullt ut.

Vid högt blodtryck får doxazosin den glatta muskulaturen i artärerna att slappna av. Detta gör att motståndet i artärerna minskar och blodtrycket då sänks. Den blodtryckssänkande effekten kan man vanligen se efter några timmar.

Hur tar man medicinen?

Man ska svälja depåtabletten hel med lite vatten. Depåtabletten ska kunna lösa sig långsamt i magtarmkanalen och ge effekt under lång tid.
Om man tuggar, delar eller krossar depåtabletten verkar den för kraftigt och under för kort tid.Samtidigt minskar risken för biverkningar.

Ibland kan man se någonting som liknar en tablett i avföringen. Det är det tomma skalet av tabletten som blir kvar och följer med avföringen ut ur kroppen.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. Då får man bästa möjliga resultat av behandlingen och samtidigt minskar risken för biverkningar.

Man börjar vanligen med en tablett på 4 mg en gång per dag. I vissa fall kan dosen senare behöva ökas till högst 8 mg per dag.

Om man har glömt att ta en depåtablett ska man hoppa över den glömda dosen och ta nästa dos som vanligt, nästa gång det är dags.

Viktigt

Förmågan att köra bil kan påverkas av medicinen. Olika personer reagerar olika och man är själv ansvarig för att bedöma om man kan köra bil eller annat motorfordon. Detsamma gäller om man har ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet.
Läs mer: Trafikfarliga läkemedel

Om man tar andra läkemedel samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner eller naturläkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Det verksamma ämnet i medicinen, doxazosin, sänker blodtrycket. Om man tar andra läkemedel mot högt blodtryck samtidigt kan den blodtryckssänkande effekten förstärkas.

Biverkningar

Vissa personer som använder medicinen kan drabbas av yrsel, som i värsta fall kan göra att man svimmar. Yrseln kan bero på blodtrycksfall och kommer oftast efter första dosen eller efter kraftiga höjningar av dosen. Yrseln kan delvis undvikas om man startar behandlingen med en låg dos.

Man bör ta tabletten på kvällen eftersom yrseln inte brukar vara så besvärlig när man ligger ned.

Det händer även att man kan få huvudvärk, hjärtklappning, ryggvärk och klåda av medicinen. Andra kan må illa eller drabbas av att vätska ansamlas i armar och ben.

Om man får biverkningar som är besvärliga bör man kontakta sin läkare. Dosen kan behöva ändras, eller så kan man behöva pröva ett annat läkemedel.

Graviditet och amning

Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man är gravid. Det finns i dag inte tillräckliga kunskaper om, och i så fall hur, läkemedlet påverkar fostret.

Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och det är inte klarlagt om det kan påverka barnet.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller doxazosin. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket.

Exempel på andra läkemedel som innehåller doxazosin är

  • Alfadil, som används vid högt blodtryck
  • Alfadil BHP
  • Doxazosin med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Doxazosin Stada.

Andra läkemedel som verkar på samma sätt

Det finns andra läkemedel som verkar på samma sätt och som man inte ska använda samtidigt med Doxazosin Actavis

  • Alfuzosin med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Alfuzosin Teva
  • Xatral OD
  • Lafunomyl
  • Hytrinex
  • Sinalfa.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

 

Senast uppdaterad:

27 november 2015 11:16

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Tareq Alsaody, kirurg, specialiserad på njurar och urinvägar, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...