Nu kan du boka skönhetsbehandlingar online! Besök Glamma.se redan idag.
www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
5 100 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ebola

Sammanfattning

Ebola är en mycket ovanlig sjukdom. Den orsakas av ett virus som finns naturligt i länder i centrala och västra Afrika. Sjukdomen är allvarlig. Den kan orsaka blödningar som kan vara livshotande.

Var finns ebola?

Ebolaviruset finns naturligt i regnskogsområden söder om Sahara. Man tror att flyghundar bär på viruset utan att själva vara sjuka. Flyghundar är en sorts fladdermöss.

Viruset upptäcktes första gången 1976 i Demokratiska republiken Kongo. Sedan dess har det orsakat mindre utbrott några gånger i Centralafrika och ett stort utbrott i Västafrika 2014-2016.

Så smittar ebola

Människor blir sjuka efter kontakt med djur som är infekterade med ebola. Apor, grisar och skogsantiloper är exempel på djur som kan få i sig viruset när de kommer i kontakt med saliv eller avföring från flyghundar.

När människor hanterar, lagar och äter mat av de infekterade djuren kan de få i sig viruset och smitta andra människor via kroppsvätskor, till exempel blod, svett eller tårar. Även saker och kläder som har varit i kontakt med en sjuk person kan sprida viruset vidare.

Man blir smittsam när symtomen börjar komma.

Virus kan finnas kvar i till exempel sädesvätska eller bröstmjölk en tid om man har tillfrisknat från ebola. Det är oklart hur smittsam man är då.

Symtom

Symtomen kommer 2-21 dagar efter att man har fått viruset. De första symtomen påminner om influensa. Det kan vara ett eller flera av följande symtom:

 • plötslig feber
 • ont i muskler och leder
 • huvudvärk
 • halsont
 • röda ögon.

Efter det får man diarréer, kräkningar, klåda, njursvikt och leversvikt. Hälften av dem som insjuknar kan börja blöda i inre organ och till exempel genom näsan, öronen, i tandköttet och ögonen.

Blödningarna beror på att viruset kan framkalla en kraftig inflammation som förstör blodkärlens väggar.

När och var ska jag söka vård?

Ring sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 om det här stämmer in på dig:

 • Du har under de senaste 21 dagarna varit på en plats där det pågår ett ebolautbrott.
 • Du har fått plötslig feber som är över 38 grader.

Du behöver vård på en infektionsklinik som i förväg får veta att du är på väg om det finns risk att du har ebola. Du ska inte själv ta dig till en vårdcentral eller ett sjukhus eftersom du kan ha en mycket smittsam sjukdom.

Ring telefonnummer + 46 771 11 77 00 när du är utomlands och vill komma i kontakt med 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning. 

Behandling

Det finns ingen behandling mot ebola. En del personer tillfrisknar av sig själv. Chansen att bli frisk ökar med vård som stödjer kroppens funktioner och förmåga att bekämpa viruset. Det kan handla om att ersätta vätskeförluster, stabilisera syrehalten och blodtrycket. 

Hur kan jag förebygga ebola?

Här är råd om du är i ett område där det finns risk för ebola:

 • Undvik kött, mjölk och annan mat från vilda djur. Undvik att röra levande eller döda vilda djur.
 • Undvik kontakt med blod och andra kroppsvätskor från en person som är ebolasjuk eller som har dött av sjukdomen.
 • Avstå från oskyddat sex med en person som har sädesvätska och som nyligen har blivit frisk från ebola.
 • Undvik grottor, gruvor och andra miljöer där det bor flyghundar och andra sorters fladdermöss. De kan bära på ebolaviruset utan att själva bli sjuka.

Senast uppdaterad:

13 februari 2018 16:26

Skribent:

1177.se

Granskare:

Hedvig Glans, infektionsläkare, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna Inger Andersson von Rosen, medicinskt sakkunnig, SocialstyrelsenAnders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten Susanna Olzon Schultz, 1177 Vårdguiden Susanna Schultz, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo Fakta och Råd från 1177 Vårdguiden
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...