www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ekorren och lövspionerna

Nikki Hasselmus går i skogsskolan. Han brukar gå olika vägar till skolan varje dag. Men han vill alltid gå förbi ekorrarnas by, för ekorrarna brukar vara roliga och glada och skoja med honom. En av ekorrarna heter Eskil. Han har sin koja i en ek och Nikki brukar komma in och dricka saft med honom och äta nötter. Eskil har många böcker och brukar läsa för Nikki. De andra ekorrarna säger ibland att Eskil är lite annorlunda, men Nikki förstår inte vad de menar. Han tycker bara att Eskil är rolig.

En dag när Nikki var på väg till Eskil såg han hur en hög kottar låg runt Eskils ek. Det såg lite konstigt ut, så han stannade en bit bort. Han ropade på Eskil och efter en stund såg han hur en tass vinkade ovanför högen med kottar. Nikki gick närmare och sa:

"Eskil? Är du där?"

Då hörde Nikki från andra sidan kottarna:

"Sssh. Det är jag. Men vi måste vara tysta. Låtsas som om du inte har sett mig."

Nikki ställde sig närmare och viskade: "Gömmer du dig för någon?" Han tittar sig omkring men ser ingen.

"Ja," svarade Eskil. "Jag gömmer mig för spionerna. De som gömmer sig under löven. Ser du löven som rör sig? De är egentligen förklädda spioner som ska hålla koll på mig. De skriver upp allt jag gör och skickar till kungen."

Nikki tittade runt sig men kunde inte se annat än att löven rörde sig sakta av vinden. Men lite rädd blev han, så han gick hem. Hemma så frågade han sina föräldrar om det fanns spioner som bodde under löven och som sa till kungen vad man gjorde. Hans föräldrar sa att det inte fanns.

"Är det helt säkert? För Eskil sa det. Han har byggt en mur runt sin ek för att gömma sig."

Då berättade hans föräldrar att Eskil ibland kunde tro att saker fanns som ingen annan kunde se. Men för honom var de verkliga.

"Innebär det då att de inte finns på riktigt?"

"Inte det som vi skulle säga är riktigt. Men för Eskil är det på riktigt. Ungefär som att vara i en dröm, fast man är vaken."

Nästa dag gick Nikki förbi Eskils ek igen på väg hem från skolan. Precis som dagen innan så gömde sig Eskil bakom muren av kottar. Nikki stannade nära och viskade:

"Eskil, är du där?"

"Ja", viskade Eskil, "men sshh, du får inte låtsas om att du pratar med mig."

"Kan vi inte gå upp och läsa en bok hos dig och dricka saft?" frågade Nikki.

"Vi kan inte gå upp till mig. Lövspionerna har lagt in kameror i mitt hus som filmar allt jag gör. Och i böckerna finns det hemliga trollformler som kan uppfyllas om jag läser dem högt. Och då trollas jag direkt till kungen."

Nikki gick därifrån, ledsen. Han saknade sin vän. Hans var inte som han brukar, det var som om en annan person bodde i honom.

"Om det här är som en dröm, så är det inte en fin dröm", tänkte han.

Då kom en av de andra ekorrarna efter honom och frågade om han ville komma och dricka saft hos dem istället. Nikki följde efter och gick in i deras hus. Sedan berättade de om att Eskil ibland trodde på spionerna, men att han fick medicin som gjorde att han mådde bättre efter ett tag. Ibland gick det snabbt, ibland tog det längre tid. Men Nikki skulle få tillbaka sin vän.

Nikki gick hem sedan, lite gladare. Han såg löven blåsa i vinden på stigen framför honom.

Senast uppdaterad:

7 januari 2015 13:36

Skribent:

1177.se

Granskare:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...