www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Eksem – vad kan man göra själv?

Det finns olika typer av eksem

Hud som kliar och fjällar

När man har eksem får man röda, torra utslag, som ibland kan vätska. Vätskan kommer från mycket små, knappt synliga blåsor som brister, torkar in och blir till fjällande hud. Ofta kliar det mycket och det kan vara svårt att låta bli att riva på huden.

Olika typer av eksem

Det finns olika typer av eksem. Man kan ha allergiskt eller icke-allergiskt kontakteksem. Icke-allergiskt kontakteksem är det vanligaste och kan utlösas om huden utsätts för till exempel vatten, rengöringsmedel eller kyla. Allergiskt eksem orsakas ofta av nickel, parfym och gummi.

Barn får oftast eksem som sitter i böjvecken, till exempel i arm- eller knävecken, så kallat atopiskt eksem. Många vuxna som har icke-allergiskt kontakteksem på till exempel händerna har haft böjveckseksem som barn.

Undvik det som ger eksem

Oavsett vad som orsakar eksemet är det viktigast att undvika det som man vet ger besvär. Det är också bra att inte irritera huden mer än nödvändigt och att hålla huden mjuk med hjälp av krämer.

Duscha istället för att bada

Vatten torkar ut huden och det är därför bra att inte tvätta sig för ofta. Små barn med eksem bör inte bada mer än en gång i veckan. Droppa gärna lite oparfymerad badolja i badvattnet. Även för vuxna är en kort dusch bättre än ett bad.

Använd mild oparfymerad tvål, tvättkräm eller badolja. Olja löser upp smuts utan att torka ut. Skölj noga under ringar och armband så att inga tvålrester blir kvar som kan irritera huden. Klapptorka huden försiktigt i stället för att gnida den torr.

Smörj ofta och använd mycket kräm

Det krävs tid, tålamod och bra krämer för att behandla eksem och ibland blir det inte helt bra trots att man gör sitt allra bästa.

En vanlig orsak till att eksem inte blir bättre är att man använder för lite kräm. Slösa med mjukgörande salvor och krämer, särskilt efter dusch och bad. Massera in krämen med hela handen innan huden torkat, då går krämen lättare in i huden.

Lotion, kräm eller salva?

Salva är fetare än kräm, som i sin tur är fetare än lotion. Ju fetare beredning man använder desto effektivare. Man får pröva sig fram till vilken sort som känns lagom fet. Det viktigaste är att man verkligen smörjer in sig varje dag, och att man fortsätter att smörja även när eksemet har försvunnit. Man kan inte skämma bort huden genom att smörja för ofta.

Fuktighetsbevarande kräm

Det kan vara bra att använda mjukgörande krämer som innehåller propylenglykol eller karbamid, eftersom de bevarar fukten i huden. Propylenglykol har också en viss bakteriedödande effekt. Karbamid kan svida om huden är mycket torr och sårig. Små barn kan därför ha svårt att använda karbamid, medan lite äldre barn klarar det bra.

Receptfria läkemedel

Vid lätta till måttliga besvär då mjukgörande salva inte räcker till kan man vara hjälpt av receptfri salva eller kräm som innehåller hydrokortison. Det dämpar inflammationen och lindrar klådan.

Enkla och regelbundna rutiner

Med enkla rutiner är det lättare att hålla eksemet under kontroll. Det kan vara svårt att hinna smörja in sig både morgon och kväll. Då är det bättre att hitta ett tillfälle, helst på kvällen, när man har tid att sköta om huden ordentligt. Smörj gärna någon timme innan läggdags så hinner huden sluta klia innan man ska sova.

Om man har eksem på händer eller fötter kan det vara bra att sätta på sig ett par bomullsvantar eller tunna plasthandskar respektive sockor efter insmörjningen. Bomullsvantar kan också hindra att man kliar sönder eksemen under nattsömnen.

Skölj tvätten en extra gång

Rester av tvättmedel kan irritera huden och förvärra eksemet. Därför är det bra att använda ett milt och oparfymerat tvättmedel samt att välja ett tvättprogram med extra sköljning. Vill man ha tvätten mjuk kan man använda vanlig hushållsättika istället för sköljmedel.

Det är också bra att tvätta nya kläder innan de används, så att eventuella kemikalier försvinner.

Diska med handskar på

Om man har eksem på händerna är det bra att använda plasthandskar när man diskar eller gör annat våtarbete. Ha gärna bomullsvantar under så hålls händerna torra.

Tips mot klåda

För att undvika klåda är det bra att

  • använda kläder som andas närmast kroppen
  • inte klä sig för varmt
  • ha svalt i sovrummet och använda ett tunt täcke
  • sola försiktigt.

När det kliar kan man klappa försiktigt eller massera med hudlotion i stället för att riva med naglarna. Håll naglarna på fingrar och tår kortklippta.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har använt receptfri hydrokortisonkräm eller salva i en vecka och inte blivit bättre, bör man kontakta vårdcentralen.

Om man har eksem som kliar mycket eller vätskar sig bör man också kontakta vårdcentralen. Likaså om eksemet snabbt sprider sig, om det blir sår på huden eller om man får eksem runt ögonen.

Barn under två år med eksem bör alltid undersökas på vårdcentral eller barnmottagning.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 

Senast uppdaterad:

23 februari 2011 11:29

Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...