www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Erytromycin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet erytromycin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Abboticin Novum
 • Ery-Max.

Vad är erytromycin?

Erytromycin är bakteriehämmande och tillhör en grupp av antibiotika som kallas makrolider.

Makrolider påverkar i stort sett samma bakterier som vanligt penicillin. Om du är allergisk mot penicillin kan du få erytromycin vid öroninflammation, halsfluss, lunginflammation och hudinfektion. Du kan även få erytromycin vid vissa infektioner i lungorna och underlivet.

Så här fungerar erytromycin

Erytromycin påverkar bland annat bakteriernas ämnesomsättning så att de inte kan föröka sig. Eftersom bakterierna är kortlivade innebär detta att de snabbt minskar i antal.

Du bör känna dig bättre inom tre dygn. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

I vilka former finns erytromycin?

Erytromycin finns i flera olika former:

 • Tabletter.
 • Kapslar.
 • I flytande form, så kallad suspension som du sväljer.
 • Dosgranulat, som består av små korn.

Läkemedlet är receptbelagt.

Hur använder jag erytromycin?

Alkohol påverkar inte effekten av läkemedlet.

Tabletter

Svälj tabletterna med vatten. Tabletterna bör tas omedelbart före en måltid för att det verksamma ämnet ska tas upp i kroppen så bra som möjligt. Dessutom minskar risken för magbesvär.

Kapslar

Ta kapslarna samtidigt med en måltid för att minska risken för magbesvär. Svälj kapslarna hela tillsammans med minst ett halvt glas vatten. Om du har svårt att svälja kapslarna kan du tömma ut kornen som finns inuti och svälja dem. Tugga inte på kornen eftersom de har en hinna som skyddar det verksamma ämnet från att brytas ner för tidigt i kroppen.

Suspension

Skaka flaskan innan du tar en dos. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet.

Ta suspensionen omedelbart före måltid för att det verksamma ämnet ska tas upp i kroppen så bra som möjligt. Dessutom minskar risken för magbesvär.

Flaskan bör förvaras i kylskåp och är då hållbar i två veckor. Om du förvarar flaskan i rumstemperatur håller den sig i fem dagar.

Dosgranulat

Rör ut dosgranulatet i ett par matskedar vatten innan du tar det.

Ta dosgranulatet omedelbart före måltid för att det verksamma ämnet ska tas upp i kroppen så bra som möjligt. Dessutom minskar risken för magbesvär.

När du ger läkemedel till barn

Det kan vara svårt att få barn att ta antibiotika. Det är sällan bra att blanda läkemedlet i välling eller annan dryck som barnet får ofta, eftersom barnet kan få avsmak för drycken. Det är inte heller bra att blanda ut läkemedlet i stora mängder vätska eller mat, eftersom det då finns en risk för att barnet inte får i sig tillräckligt stor dos.

När du ger flytande läkemedel till spädbarn är det bra att låta barnet sitta eller halvligga i knät och använda en doseringsspruta. Spruta sedan ganska långsamt in genom barnets mungipa mot insidan av kinden. Då minskar risken för att barnet ska få läkemedlet i luftstrupen.

Från ettårsåldern kan du använda en doseringssked istället för spruta. Om du för skeden långt in i munnen minskar risken för att barnet spottar ut läkemedlet.

Från femårsåldern brukar barn kunna ta tabletter. Om barnet har svårt att svälja tabletterna kan du ge dem tillsammans med till exempel lite sylt eller banan. Det går också att krossa tabletten och ge den med lite sylt för att dölja smaken. Ett glas vatten efteråt hjälper till att skölja ner läkemedlet.

Ibland kräks barn upp läkemedlet direkt, och då ska du vänta en stund innan du gör ett nytt försök. Om barnet kräks upp nästa dos också kan det vara bra att kontakta läkaren för att få råd om hur du ska göra.

Läs mer om att ge läkemedel till barn.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Dos och behandlingstid beror på vilken infektion du behandlas för. Dosen till barn beror på barnets vikt.

Det är vanligt att ta erytromycin två gånger om dagen. Om du får besvär med magen kan du istället dela upp dosen och ta läkemedlet fyra gånger dagligen.

Glömd dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Att tänka på när du använder erytromycin

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

Använda inte erytromycin om du har en sällsynt hjärtrytmrubbning, långt QT-syndrom.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Erytromycin kan påverka eller påverkas av många andra läkemedel. Det är därför mycket viktigt att berätta för läkaren vilka andra läkemedel du använder innan du tar erytromycin. Några av de läkemedel du ska undvika att kombinera med erytromycin är:

 • Blodtryckssänkande läkemedel som innehåller felodipin eller verapamil.
 • Läkemedel mot depression som innehåller citalopram eller escitalopram.
 • Läkemedel mot svampinfektioner som innehåller flukonazol eller ketokonazol.
 • Läkemedel mot höga blodfetter som innehåller simvastatin.
 • Medel som innehåller johannesört.

Biverkningar

En del personer kan få magbesvär som till exempel illamående, lös avföring och ont i magen.

När du behandlas för en infektion kan det hända att du får hudutslag. Denna typ av utslag är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av läkemedlet. Men om du får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska du avbryta behandlingen och ta kontakt med läkare. Samma sak gäller om du får långvarig eller svår diarré.

Graviditet och amning

Använd inte läkemedlet om du är gravid eller planerar att bli gravid. Det verksamma ämnet kan påverka fostret.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

12 maj 2017 10:09

Skribent:

1177.se

Granskare:

Urban Hellgren, infektionsläkare, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...