www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Hydroklortiazid

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet hydroklortiazid finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Esidrex
  • Hydrochlorothiazide Orifarm
  • Hydroklortiazid Evolan.

Vad är hydroklortiazid?

Hydroklortiazid används framför allt vid högt blodtryck och då vanligtvis i en låg dos. I högre doser kan läkemedlet även användas som vätskedrivande medel vid ödem, det vill säga vattenansamling i kroppen. Vätskedrivande medel kallas även diuretika.

Läkemedlet tillhör läkemedelsgruppen tiaziddiuretika. 

I vilka former finns hydroklortiazid?

Hydroklortiazid finns som tabletter i styrkan 12,5 och 25 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Hydroklortiazid  vidgar blodkärlen i kroppen. Då sjunker blodtrycket. Den blodtryckssänkande effekten kommer redan vid doseringen en halv till en tablett om dagen. Blodtryckssänkningen kommer gradvis och full effekt uppnås efter några veckors behandling.

Du kan få vätskeöverskott i kroppen av många orsaker, till exempel hjärtsvikt. I doseringen 1-2 tabletter om dagen eller mer, har medicinen även en lätt och jämn vätskedrivande verkan. Det gör att du kissar mer än vanligt. På så sätt blir kroppen av med överskottet på vatten. Den vätskedrivande effekten kommer efter cirka en till två timmar och varar i cirka tolv timmar.

När du tar en högre dos utsöndras även ökade mängder av olika salter i urinen, bland annat kalium. Det kan orsaka kaliumbrist. Därför är det vanligt att också få recept på ett så kallat kaliumsparande läkemedel eller kaliumtabletter.

Vid behandling av högt blodtryck är dosen vanligtvis låg. Då märker du oftast inte av någon vätskedrivande effekt. Påverkan på kroppens saltbalans är också liten.

Hur använder jag hydroklortiazid?

Svälj tabletterna med lite vatten.

Tabletterna är känsliga för ljus och fukt och ska förvaras i sin originalförpackning.

Det är bra att ta vätskedrivande läkemedel på morgonen men i de flesta fall går det att ta medicinen när det passar den egna dygnsrytmen bäst. Därför kan du oftast tillfälligt ändra tidpunkten för när du tar tabletterna om du behöver gå ut och vara borta några timmar. Men diskutera gärna detta med din läkare först.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dosering vid högt blodtryck är 12,5 till 25 milligram om dagen, på morgonen. Vid vätskeansamling i kroppen är en vanlig dosering 25 till 50 milligram om dagen.

Om du har glömt att ta läkemedlet på morgonen, går det bra att ta det senare under dagen. Om du tar mer än en tablett om dagen bör du inte ta läkemedlet senare än ungefär klockan 17 om du brukar gå och lägga dig klockan 23. Detta för att inte nattsömnen ska bli störd av extra toalettbesök.

Om du har glömt att ta tabletten under en hel dag bör du fortsätta nästa dag enligt doseringsanvisningen på etiketten. Ta inte några extra doser.

Att tänka på när du använder hydroklortiazid

Använd inte hydroklortiazid om du har gikt.

Avbryt inte långtidsbehandling utan att först ha kontaktat din läkare.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Berätta för din läkare om du använder någon så kallad cox-hämmare. Cox-hämmare är läkemedel mot smärta och inflammation, som till exempel Ipren, Treo och Diklofenak. Cox-hämmare kan öka vätskemängden i kroppen och därmed motverka effekten av mediciner mot högt blodtryck eller hjärtsvikt.

Biverkningar

Om du tar en halv tablett om dagen är biverkningar ovanliga.

Vid högre doser kan en del personer få till exempel trötthet, muskelsvaghet, yrsel eller huvudvärk.

Kontakta läkare om du får giktbesvär, med till exempel värk i en tå.

Om du har diabetes och själv mäter blodsockret kan du upptäcka att läkemedlet ökar blodsockret något, i varje fall i början av behandlingen. Råd om detta lämnas av den sköterska eller läkare som du har kontakt med när det gäller din diabetes.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och det är inte klarlagt om det kan påverka barnet.

Mjölkmängden kan också minska.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller hydroklortiazid tillsammans med något annat verksamt ämne. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämnen, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

21 juni 2017 14:16

Skribent:

1177.se

Granskare:

Kenneth Pehrsson, läkare, specialist i hjärtsjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...