www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Etalpha

Läkemedelsinformation

Vad är Etalpha?

Etalpha är ett läkemedel som ersätter brist på kroppens naturliga vitamin D. Medicinen används vid sjukdomar då kroppens egen produktion av aktivt D-vitamin är nedsatt, till exempel när njurarna inte fungerar som de ska.

Vitamin D är nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium, det vill säga kalk. Om man har brist på vitamin D kan man få för låg halt kalcium i blodet, vilket kan leda till att skelettet kalkas ur eller att bildningen av ny benvävnad försämras.

Etalpha tillhör en grupp läkemedel som kallas D-vitaminanaloger. Det verksamma ämnet är alfakalcidol.

Recept och högkostnadsskydd

Etalpha finns som mjuka kapslar i styrkorna 0,25 och 0,5 mikrogram och som droppar i styrkan 2 mikrogram per milliliter. Medicinen är receptbelagd.

Ibland ingår medicinen i högkostnadsskyddet för läkemedel. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek vad som gäller. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

På sjukhus kan man även få Etalpha i form av en spruta.

Så här fungerar medicinen

För att kalcium ska kunna tas upp i kroppen och lagras in i skelettet behövs så kallat aktivt D-vitamin. Det D-vitamin som man får i sig via maten eller som bildas i huden efter att man har solat, är inte aktivt utan blir verksamt först efter aktivering. Det mesta av omvandlingen till det aktiva vitaminet sker i två steg, först i levern och sedan i njurarna.

Om man till exempel har dåligt fungerande njurar kan inte tillräcklig mängd D-vitamin omvandlas. Då måste man tillföra D-vitamin i aktiv form. Det verksamma ämnet i medicinen behöver bara omvandlas i levern för att aktivt D-vitamin ska bildas och är därför inte beroende av njurarnas funktion.

Hur tar man medicinen?

Kapslarna innehåller en flytande olja och bör sväljas hela tillsammans med ett glas vatten. Kapslarna ska inte delas eftersom man då riskerar att inte få i sig hela dosen. Om man har svårt att svälja kan kapslarna tuggas, men då är det bättre att ta läkemedlet i form av droppar.

Dropparna tar man med sked. En droppe innehåller 0,1 mikrogram.

Man ska förvara flaskan i kylskåp.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Dosen är olika från person till person, och bestäms med hjälp av mätningar av bland annat mängden kalcium i blodet. Dosen behöver ofta ändras och man får därför gå på kontroller regelbundet under behandlingen. Det är viktigt att man följer de anvisningar om dosering som man fått av sin läkare.

En vanlig dos är 0,25 mikrogram om dagen, men ibland kan doser upp till 2 mikrogram om dagen behövas.

För barn som väger under 20 kilo anpassas dosen efter barnets vikt.

Viktigt

Man bör vara uppmärksam på tecken på för hög kalciumhalt i blodet. Det kan till exempel vara att man tappar aptiten, blir trött, illamående, törstig och kissar mycket. Då måste man kontakta läkaren för att kontrollera kalciumhalten.

Om man har nedsatt njurfunktion kan man bland annat få rubbningar av kroppens omsättning av kalcium och fosfat. Man bör därför få råd av en dietist om hur man kan reglera innehållet av kalcium och fosfat i maten.

Om man tar andra läkemedel samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Vissa läkemedel mot sur mage, så kallade antacida, som innehåller magnesium ska man inte använda under behandlingen utan att läkare har ordinerat det. Samma sak gäller för alla preparat som innehåller A- och D-vitaminer.

Man ska inte ta läkemedel eller kosttillskott som innehåller kalcium på egen hand utan att först rådgöra med läkare. Däremot är det vanligt att läkaren skriver ut kalcium tillsammans med Etalpha.

Biverkningar

Vissa personer som använder medicinen kan till exempel få hudutslag eller för hög halt kalcium i blodet.

Graviditet och amning

Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man är gravid. Det finns i dag inte tillräckliga kunskaper om, och i så fall hur, läkemedlet påverkar fostret.

Man bör rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

2 november 2015 13:07

Skribent:

1177.se

Granskare:

Peter Bárány, läkare, specialist i njursjukdomar, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge. Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...