www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Raloxifen STADA

Läkemedelsinformation

Raloxifen STADA är ett läkemedel som används för att förebygga och behandla benskörhet hos kvinnor efter klimakteriet.

Raloxifen STADA tillhör en grupp läkemedel som kallas SERM, eller selektiva östrogenreceptormodulatorer. Det verksamma ämnet i läkemedlet är raloxifen.

Så här fungerar läkemedlet

Det kvinnliga könshormonet östrogen har många funktioner i kroppen och påverkar bland annat omsättningen av benvävnad i skelettet. Under och efter klimakteriet minskar mängden östrogen i kroppen. Det leder till att balansen mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben rubbas så att mer ben bryts ner än vad som återbildas. Behandling med östrogen motverkar denna effekt och bidrar till att benmassan bevaras.

Det verksamma ämnet i läkemedlet härmar några av östrogenets effekter och minskar nedbrytningen av ben. Då ökar benmassan och skelettet blir mer hållfast. Därmed minskar risken för att du ska få benbrott, så kallad fraktur. Flerårig behandling med Raloxifen STADA minskar risken för frakturer i ryggkotorna.

För att stärka benvävnaden behövs kalcium och D-vitamin. Därför brukar läkaren också skriva ut läkemedel som innehåller kalcium och D-vitamin.

Raloxifen STADA har inte samma effekt som östrogen på livmodern och bröstvävnaden. Därför ska behandlingen inte orsaka några menstruationsliknande blödningar, och inte heller öka risken för bröst- och livmodercancer.

Recept och högkostnadsskydd

Raloxifen STADA finns som tabletter i styrkan 60 milligram. Läkemedlet är receptbelagd.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Hur tar jag läkemedlet?

Du kan ta Raloxifen STADA med eller utan mat. Tabletterna bör sväljas hela eftersom de smakar illa. Tabletterna får inte frysas och ska därför förvaras i skydd mot stark kyla.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Ta tabletten en gång om dagen med lite vatten.

Om du glömmer att ta en tablett bör du ta en dos så fort du upptäcker misstaget och sedan fortsätta som vanligt nästa dag.

Viktigt

Raloxifen STADA ska endast användas av kvinnor som har passerat klimakteriet. Du ska inte använda medicinen om du behandlas, eller tidigare har behandlats, för blodpropp. Du ska inte heller använda läkemedlet om du behandlas för livmodercancer eller om du har någon lever- eller njursjukdom.

Använd inte läkemedlet om du har haft blödningar från underlivet efter det att mensen har upphört, utan att läkaren gjort en noggrann undersökning. Om du får blödningar från underlivet när du använder Raloxifen STADA ska du kontaka läkare.

Tala om för läkaren om du använder något annat läkemedel med östrogenliknande verkan innan du börjar med Raloxifen STADA. De kan vara olämpliga att använda samtidigt.

Om du skulle bli sängliggande under en längre tid, till exempel efter ett benbrott eller vid annan sjukdom, ska du tala om för läkaren att du tar Raloxifen STADA. Ibland kan det vara nödvändigt att göra ett uppehåll i behandlingen tills dess att du kan vara uppe och röra dig igen. Du kan också behöva göra ett uppehåll i behandlingen till exempel inför större operationer, eftersom risken för blodpropp ökar då.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Använd inte Raloxifen STADA tillsammans med läkemedel mot höga blodfetter som innehåller kolestyramin, till exempel Questran och Questran LOC.

Biverkningar

Om du nyligen passerat menopaus kan du få ökade klimakteriebesvär, till exempel värmevallningar. En del kan till exempel känna av influensaliknande symtom, kramp i vaderna eller få svullna händer och fötter. Biverkningarna är oftast lindriga men om de blir besvärliga ska du kontakta läkaren.

När du använder Raloxifen STADA finns det, precis som för östrogen, en liten ökad risk för att få blodpropp. Risken blir större ju äldre du är. Om du misstänker att du fått en blodpropp ska du omgående kontakta en läkare. Symtom på blodpropp i benen är till exempel att benet svullnar, värker och blir rött.

Graviditet och amning

Eftersom läkemedlet är avsett för kvinnor som passerat klimakteriet ska det inte användas av kvinnor som kan få barn. Det verksamma ämnet påverkar fostret och kan orsaka missbildningar.

Andra läkemedel som innehåller det verksamma ämnet

Det finns andra läkemedel som innehåller raloxifen. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket.

Exempel på läkemedel som innehåller raloxifen är Evista.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

20 juni 2016 16:30

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ewa Waern, läkare, specialist i åldrandets sjukdomar, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Mölndal Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...