www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Fallskador hos äldre

Sammanfattning

Med åldern ökar risken för att du ska ramla och få ett benbrott eller en spricka i skelettet. Det beror på att skelettet blir skörare med åren, samtidigt som många också får sämre syn och balans. Vanligast är skador i höftleden eller handleden.

Balansen kan också försämras av olika mediciner, framför allt av läkemedel mot oro, sömnsvårigheter, depression och vanföreställningar. En del blodtryckssänkande läkemedel kan också försämra balansen. Om du upplever att du blir yr av dina läkemedel bör du diskutera detta med en läkare.

De flesta som faller gör det hemma i bostaden. Det är vanligare att kvinnor skadar sig, eftersom benskörhet är vanligare hos kvinnor än hos män.

Förebygg fallskada

Du kan förbättra säkerheten inomhus om du tar bort sådant som du lätt kan snubbla på, till exempel lösa sladdar och små mattor. Det är även bra om du lägger halkskydd under mattor, förstärker belysningen, installerar handtag i badrummet och har halkmatta i badkaret och duschen. Risken att falla kan minska om du går med stadiga skor hemma, har telefonen nära till hands och ser till att du slipper gå upp på stolar och stegar för att nå saker.

Rökning ökar risken för benskörhet. Därför har den som röker större risk att råka ut för benbrott vid ett fall. Om du äter bra mat, tränar benstyrkan och balansen, försöker motionera lite varje dag och vistas utomhus i solljus förebygger du risken för benskörhet och benbrott. Det finns hjälpmedel som ger stöd vid promenader. Är det halt ute kan du sätta broddar på skorna.

Symtom

Symtomen är olika beroende på hur man har ramlat och hur högt fallet var. Om du till exempel har brutit höftleden gör det ont, benet brukar vara vridet utåt och du kan inte stödja på det.

Behandling

En del skador i skelettet läker av sig själva, men ibland behövs förband eller annan behandling, till exempel gips eller operation.

När ska du söka vård?

Du kan ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 eller kontakta en vårdcentral om du har ramlat och skadat dig.

Du ska ringa 112 om du

  • har mycket ont eller inte kan stödja på benet.
  • har skadat huvudet eller nacken.

Senast uppdaterad:

9 april 2015 16:14

Skribent:

1177.se

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...