www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

FaR - rörelse på recept

Rörelse sätter i gång flera hälsosamma förändringar i din kropp och själ. Motion kan därför fungera som en medicin som både förebygger och behandlar sjukdomar. Rörelse kan komplettera eller i vissa fall till och med ersätta läkemedel, dessutom nästan helt utan biverkningar.

Fysisk aktivitet har bevisad effekt vid en mängd olika sjukdomstillstånd, till exempel högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom, stroke, diabetes, bröst- och tjocktarmscancer, artros och depression. De positiva effekterna får du oavsett ålder eller träningsvana. Därför är det aldrig för sent att börja röra på sig.

Välj aktivitet i samråd med vårdpersonal

Om du behöver stöd för att komma igång och röra på dig kan du få ett rådgivande samtal på din vårdcentral, tillsammans med ett recept på fysisk aktivitet. Det är läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster eller annan legitimerad vårdpersonal som kan skriva ut ett sådant recept. Du får förslag på träning som är lämplig vid just din diagnos, men det är dina egna intressen och din livssituation som ska styra valet av aktivitet. Det kan vara promenad, stavgång, simning, vattengymnastik, styrketräning eller gympapass. Det kan även stå qigong, yoga eller till och med trädgårdsarbete på receptet.

Rör dig själv eller i grupp

Du genomför aktiviteten på egen hand eller i grupp. Om du får recept på en gruppaktivitet kan du även få hjälp att hitta en grupp som passar. Det finns många olika aktiviteter att välja bland och vissa grupper leds av speciella FaR-ledare. De är utbildade för att ta emot och stödja dig som får fysisk aktivitet på recept. På http://farledare.se kan du söka själv efter lämplig aktivitet. Där finns även ytterligare information om fysisk aktivitet på recept.

Utanför högkostnadsskydd

Aktiviteter som ordinerats på recept bedrivs oftast utanför sjukvården och kostnaderna ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård. En del föreningar och andra som erbjuder friskvårdsaktiviteter kan dock erbjuda ett lägre pris för deltagare med recept.

Vardagsmotion

Den bästa motionen är den som blir av. Du kan också passa på att använda vardagens olika tillfällen till "smygmotion". Ta trapporna istället för hissen, cykla till arbetet, spela boll med barnen, promenera till affären - beroende på vad du har för möjligheter och hur din vardag ser ut.

Regelbundet – med kondition och styrka

Du behöver varken träna hårt eller länge för att förbättra hälsan. Däremot behöver du göra det regelbundet. Hellre dagliga kortare promenader än bara en långpromenad i veckan. Försök att röra dig minst 150 minuter i veckan så att hjärtat slår lite fortare. Dela gärna upp tiden så att du rör på dig flera dagar, men varje tillfälle ska helst vara minst tio minuter. Raska promenader, stavgång, simning och motionsgymnastik är exempel på aktiviteter som höjer pulsen. Om du hellre vill motionera med lite högre intensitet, till exempel löpning eller bollsport, räcker det med 75 minuter i veckan för att nå samma effekt. Det är också bra att göra någon form av styrketräning två gånger i veckan. Om du är över 65 år bör du även träna balansen.

Undvik att sitta stilla länge

Ny forskning har visat att långvarigt stillasittande kan öka risken för hjärt- kärlsjukdom, diabetes och övervikt. Försök därför att undvika att sitta stilla länge i sträck, till exempel framför en tv eller dator. Det kan räcka med en kort bensträckare för att motverka hälsoriskerna.

Hur får du det att fungera?

Att ändra sin livsstil och bli mer fysiskt aktiv i vardagen kan ta lite tid. Det är lätt att falla tillbaka i gamla vanor. Försök igen, utan dåligt samvete! Sätt dina egna mål och ha tålamod. Om du har fått ett recept på fysisk aktivitet kan du kontakta den som skrev receptet för vägledning. En bra hjälp kan vara att notera aktivitetstillfällen på receptets baksida – eller föra dagbok på annat sätt. Då är det också lättare att följa upp resultatet tillsammans med läkare, sjukgymnast eller någon annan som skrivit ut receptet. Stegräknare kan vara ett sätt att hålla reda på hur mycket du rör dig varje dag – och också fungera som en morot för att upprätthålla din nya motionsvana. Att träna tillsammans med andra kan också vara ett stöd.

Vart vänder du dig?

Om du vill få hjälp att komma igång och röra mer på dig – med FaR eller någon annan form av livsstilsförändring – kan du kontakta din vårdcentral, sjukgymnast eller annan mottagning. De kan erbjuda dig ett rådgivande samtal och recept på fysisk aktivitet.

Senast uppdaterad:

24 maj 2013 15:05

Skribent:

1177.se

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...