www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Ficortril ögonsalva

Läkemedelsinformation

Ficortril ögonsalva används vid till exempel allergisk inflammation av ögonlockskanten och insidan på ögonlocket. Salvan kan även användas vid en särskild form av hornhinneinflammation. Hornhinnan är den främre, genomskinliga delen av ögat.

Ögonsalvan innehåller det verksamma ämnet hydrokortison.

Recept och högkostnadsskydd

Ficortril ögonsalva är receptbelagd.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Det verksamma ämnet i läkemedlet hydrokortison, dämpar inflammation och minskar därmed klåda, rodnad och svullnad.

Läkemedlet börjar verka inom en till fyra dagar.

Hur tar jag läkemedlet?

Det är bra om du står framför en spegel när du lägger in salvan innanför ögonlocksranden. Dra ner det undre ögonlocket och tryck försiktigt ut salvan mellan undre ögonlocket och ögat.

Undvik att röra vid ögat eller ögonfransarna med tubspetsen eftersom det kan leda till att bakterier kommer in i tuben. Blunda en stund så att salvan sprider sig över ögat och bindhinnan.

Läkemedlet är hållbar i en månad efter att du öppnat tuben.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

En vanlig dosering är en salvsträng på 1-1,5 cm som du lägger innanför den undre ögonlocksranden 2-3 gånger om dagen.

Viktigt

Använd inte Ficortril om du har en infektion i ögat. Men i vissa fall kan du använda läkemedlet vid infektion, om infektionen samtidigt behandlas med andra läkemedel.

Biverkningar

När du lägger in salvan i ögat kan det svida lite. Om du använder läkemedlet under lång tid kan du få ökat tryck inne i ögat och skada på hornhinnan.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

1 februari 2017 16:12

Skribent:

1177.se

Granskare:

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Morgan Andersson, läkare, specialist i öron- näsa- och halssjukdomar, Universitetssjukhuset i Lund.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...