www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Film: Anna ammar Elsa

För Anna Gustafsson var det inte alldeles enkelt att amma dottern Elsa i början, men det har gått bättre och bättre med tiden. I den här filmen berättar Anna om hur hon upplevt amningen och visar tillsammans med Elsa och barnsjuksköterskan Anna Hallgren hur man gör.

Om amning

Att amma är det vanligaste sättet att mata ett nyfött barn. När amningen fungerar kan det kännas som ett både självklart och enkelt sätt att ge barnet mat och närhet. Som nybliven mamma kan man behöva stöd och hjälp i början. På BB får man stöd och hjälp precis efter förlossningen och när man kommit hem vänder man sig till BVC för råd.

Efter förlossningen brukar barnmorskan lägga barnet på mammans mage. Under de första timmarna är barnet oftast vaket. Barnet har oftast förmåga att själv hitta bröstet och börja suga.

Även om den första tiden inte blir som man hoppades, kan man få amningen att fungera så småningom. Om det dröjer länge innan barnet börjar suga på bröstet kan man behöva mjölka ur brösten, för hand eller med pump, för att stimulera mjölkproduktionen. Personalen på BB, en amningsmottagning eller BVC kan ge råd.

Hur gör man?

Det är bra att tänka på att sitta eller ligga bekvämt, eftersom amningen kan ta en stund. Barnet ska ha en bra position i förhållande till bröstet. En del mammor vill stödja upp barnet med kuddar för att få en bra ställning. Det finns även speciella amningskuddar att använda.

När man hittat en bra ställning, kan man stimulera barnets sökreflex genom att röra vid kinden med bröstvårtan. Då vänder sig barnet mot bröstet och börjar söka, buffa och böka. Sedan lägger man barnets kropp mot sin egen, med barnets huvud riktat rakt mot bröstet. Bröstvårtan ska vara ungefär mellan barnets överläpp och  näsa för att barnet ska få ett bra tag. När barnet gapar stort för man barnet till bröstet.

När barnet börjar suga ska det ha en stor del av vårtgården i munnen, inte bara bröstvårtan. Barnets läppar ska vara lite utvikta. Huvudet ska vara något bakåtlutat så att hakan ligger mot mammans bröst.

De första sugtagen kan kännas lite, men efter en stund brukar det inte göra ont. Om det gör ont länge har barnet inte rätt tag. Om det gör ont, kan man få råd och hjälp på BVC eller på en amningsmottagning.

För att mjölkproduktionen ska bli ungefär lika stor i båda brösten är det bra att låta barnet börja suga varannan gång på vänster respektive höger bröst. Den allra första tiden är det bra att amma barnet så ofta och så länge som det vill, om man tycker att det känns bra.

Några tips

  • Om barnet inte har ett bra tag om bröstvårtan, eller om man vill få barnet att släppa taget, kan man försiktigt stoppa in ett finger i barnets mungipa så att greppet lossnar. Om man drar loss barnet kan man irritera bröstvårtan.
  • Om barnet har svårt att få grepp därför att brösten är spända kan man handmjölka ur lite mjölk så att bröstet blir mjukare.
  • Starka dofter kan försvåra amningen eftersom barnet föredrar mammans egen lukt. Därför bör man undvika parfym och deodorant som doftar mycket.

Alla vill eller kan inte amma. Om man har problem med amningen efter att man har skrivits ut från BB bör man vända sig till en amningsmottagning eller BVC.

Senast uppdaterad:

14 oktober 2011 16:36

Skribent:

1177.se

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...