www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Flickan och det snälla trollet

Det var en gång en liten flicka som skulle börja skolan. Hon hade sett fram emot det mycket även om skolan låg långt borta. Den närmaste vägen till skolan var genom en trollskog som många sa kunde vara farlig. Ibland hördes nämligen ylanden inifrån träden. Flickans mamma och pappa sa att hon inte fick gå genom trollskogen, utan istället gå runt. Det tog lång tid att gå den vägen, så flickan fick ge sig iväg i gryningen och kom inte hem förrän det hade blivit mörkt. På sin väg dit gick hon förbi en sjö och om älvorna var ute och dansade kunde de följa henne hem.

Men en dag började flickan fundera. Trollskogen kändes inte alls skrämmande och hon hade aldrig hört någon som ylade. Flickan var på väg hem och det började regna och blåsa. Kanske kunde hon gå genom trollskogen i alla fall? Om hon gick riktigt snabbt?

Hon bestämde sig för att göra det. Väl därinne var det grönt och regndropparna på träden gnistrade som kristaller. Några fjärilar jagade varandra och en ekorre kom fram och hälsade. Men så plötsligt hörde hon tunga steg mot marken. Ett stort troll var på väg! Flickan blev rädd och gömde sig bakom ett träd. Men trollet hade sett henne.

"Var inte rädd, lilla flicka! Jag är ett snällt troll" sa trollet och då vågade flickan gå fram.

"Var ska du?" ´

"Hem", sa flickan, "till andra sidan skogen".

"Då kan jag bära dig! Hoppa upp på mina axlar!" sa trollet och satte sig på knä. Flickan, som såg hur snäll trollet var, satte sig på de mjuka axlarna och höll i trollets stora hår.

Hela vägen genom skogen berättade trollet historier om djuren i skogen, om träd och blommor som kunde prata och lite läskiga historier om troll i andra skogar som inte var lika snälla som det här trollet. Flickan kom hem tidigt den dagen, men sa till sina föräldrar att hon hade slutat skolan tidigare. Varje dag sedan dess träffade hon trollet i början av skogen och fick åka på trollets axlar både till och från skolan. Men en dag så stod inte trollet där i skogens början och mötte henne. Istället hördes några höga ylanden genom alla träden. Blommorna hade sänkt sig mot marken, fjärilarna och ekorrarna var stilla och träden såg ut att gråta. Flickan gick den långa vägen till skolan den dagen och kom sent. På väg hem hörde hon åter de läskiga ljuden ifrån skogen. Hon var då orolig för att någon hade gjort hennes troll något dumt, och frågade älvorna på vägen hem om de visste något. En älva, Ylva, tittade på henne och sa:

"Kom med mig. Det är inte farligt."

Tillsammans gick de in i skogen. Här brukade det vara så ljust annars, men nu var det alldeles mörkt. När de hade gått en lång väg kom de till en grotta. Ylva visade flickan öppningen och sa att hon skulle gå in. På en bädd i grottan låg trollet helt stilla och tittade upp i mörkret. Det var trollet själv som hade ylat.

"Varför ligger du här?" frågade flickan.

"Jag är ledsen idag och inte rolig. Ibland är jag jätteglad och då är jag rolig. Men ibland är jag bara ledsen. Och då gör det ont i mig."

"Men är du fortfarande snäll?" frågade flickan.

"Ja, det är jag", sa trollet.

"Då kommer jag och hälsar på dig igen, även om du inte är glad. Men nu måste jag gå hem!"

Efter den dagen gick flickan genom skogen varje dag. Ibland var trollet glad, ibland ledsen. Men hon var aldrig rädd.

Senast uppdaterad:

7 januari 2015 13:36

Skribent:

1177.se

Granskare:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...