www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Florinef

Läkemedelsinformation

Florinef används för att behandla sjukdomar i binjurarna som Addisons sjukdom och medfödd förstoring av binjurebarken, även kallat kongenital binjurebarkshyperplasi. Sjukdomarna gör att kroppen inte tillverkar hormonerna kortisol och aldosteron i tillräcklig mängd.

Läkemedlet är en så kallad mineralkortikoid, ett kortisonpreparat med särskilt stark effekt på salt- och vattenbalansen i kroppen. Det verksamma ämnet är fludrokortison.

Recept och högkostnadsskydd

Florinef finns som tabletter. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 250 kronor.

Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

I binjurarna bildas olika hormoner, bland annat kortisol och aldosteron. Kortisol är ett stresshormon och styr också omsättningen av socker och protein i kroppen, samt bromsar inflammationer. Aldosteron reglerar salt- och vätskebalansen.

När binjurarna inte tillverkar tillräckligt mycket kortisol och aldosteron kan du till exempel känna dig svag och trött, gå ner i vikt, få lågt blodtryck, bli sugen på salt, få mörkare hud och sämre matlust. Det verksamma ämnet i läkemedlet, fludrokortison, ersätter aldosteronets funktion och reglerar salt- och vätskebalansen i kroppen.

Behandling med Florinef kombineras ofta med en typ av kortisontabletter som ersätter kortisolet, ofta Hydrokortison.

Hur tar jag läkemedlet?

Tabletterna ska förvaras i kylen. Det är viktigt att stänga burken ordentligt eftersom tabletterna är fuktkänsliga.

Dosering

Dosen av ett receptbelagdt läkemedel är anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Doseringen av läkemedlet varierar från person till person. 
En vanlig dosering för vuxna är 1-2 tabletter dagligen. Behandlingen är oftast livslång.

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer på det, såvida det inte är dags för nästa dos.

Viktigt

Eftersom kortison kan dölja symtom på infektioner bör du inte vänta för länge med att kontakta läkare om du får feber eller andra tecken på en infektion. 

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan få vätska som samlas i kroppen och då kan till exempel händer eller fötter svullna. Andra kan få högt blodtryck eller känna sig svaga i musklerna. Rådgör med din läkare eftersom dosen kan behövas ändras.

En del personer kan också få förändrad saltbalans i kroppen. Därför brukar saltvärdena i blodet mätas under behandlingen.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

Senast uppdaterad:

7 augusti 2018 14:00

Skribent:

1177.se

Granskare:

Helena Filipsson Nyström, läkare, specialist i hormonsjukdomar, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Helena Filipsson Nyström, läkare, specialist i hormonsjukdomar, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...