www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
1 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Flytningar från underlivet

Sammanfattning

Flytningar är en vätska som kommer från underlivet. Det är bra och naturligt att ha flytningar från slidan, och beror inte på någon sjukdom. Om du har flytningar från penisen ska du däremot alltid söka vård.

Den här texten handlar om flytningar efter puberteten. Barn kan också ha flytningar och det kan du läsa mer om här.

Flytningar från slidan

Flytningar är en slemmig, vitaktig eller genomskinlig vätska som kommer från slidan. Flytningarna förändras vid kontakt med luften och får då en ljusgul till brunaktig färg. Flytningar brukar lukta lite syrligt, ungefär som filmjölk.

Att ha flytningar är både bra och naturligt. Flytningarna gör slemhinnorna i slidan fuktiga, håller slidan ren och skyddar mot infektioner. Det är vanligtvis inget tecken på någon sjukdom att ha flytningar från slidan.

När du blir sexuellt upphetsad får du mer flytningar. Det kallas för lubrikation. De flytningarna brukar vara mer genomskinliga.

Flytningar börjar i puberteten och fortsätter hela livet

Flytningar från slidan börjar komma i puberteten, oftast innan den första mensen. Sedan har du flytningar resten av livet, men de minskar ju äldre du blir. Det är olika från person till person hur mycket flytningar man har.

Hormonerna i kroppen påverkar flytningarna

Ibland ändrar flytningarna utseende. Oftast beror det på vilken dag det är i din menscykel, till exempel om du har ägglossning. Hormonerna i kroppen kan också förändras av någon av de här anledningarna:

 • Du använder preventivmedel som innehåller hormoner.
 • Du är gravid.
 • Du har kommit in i klimakteriet.

Efter klimakteriet kan slemhinnorna bli torra. Du kan också få en varig flytning om slemhinnorna är sköra.

Ibland kan förändrade flytningar bero på någon sjukdom

Sjukdomar och infektioner kan påverka flytningarna på olika sätt:

 • Flytningarna kan bli rikligare.
 • Flytningarna kan byta färg.
 • Flytningarna kan bli gryniga.
 • Flytningarna kan börja lukta konstigt.
 • Flytningarna kan bli blodblandade.

Om du har blodblandade flytningar kan du läsa mer här.

Flytningar från penisen

Flytningar från penisen är nästan alltid ett tecken på en infektion. Om du har haft oskyddat samlag med någon och får flytningar från penisen kan det bero på en könssjukdom, till exempel klamydia.

Att det kommer en genomskinlig vätska ur urinröret när du blir upphetsad beror däremot inte på någon sjukdom. Det kallas för försats, och är ingen flytning.

När ska jag söka vård?

Kontakta en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

 • Du har flytningar från penisen.
 • Du har flytningar från slidan som plötsligt börjar lukta illa.
 • Du har flytningar från slidan som ändrar färg och inte går över efter tre dagar. Flytningarna kan då vara gröna, gula, grå, gryniga eller blodblandade.
 • Du har haft symtom på svamp i slidan mer än två gånger på ett halvår.
 • Du har haft oskyddat sex med någon och misstänker att du kan ha fått en könssjukdom.

Du som har besvär från slidan kan också kontakta en gynekologisk mottagning. Du som är gravid kan kontakta din barnmorskemottagning.

Sök vård direkt på en vårdcentral eller jouröppen mottagning om något av följande stämmer in på dig:

 • Du har förändrade flytningar från slidan, samtidigt som du har värk i nedre delen av magen och feber.
 • Du använder tampong och får plötsligt hög feber, känner dig sjuk och får illaluktande flytningar. Ta ut tampongen på en gång och sök sedan vård.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Vad kan jag göra själv?

Du som har rikliga flytningar kan testa följande saker:

 • Tvätta inte underlivet med tvål, använd barnolja i stället.
 • Lufta underlivet.
 • Använd inte kläder som sitter tajt runt underlivet.
 • Använd tampong bara när du har mens, inte på grund av flytningar. Då är det bättre att byta underkläder oftare.

Om du vet att flytningarna beror på en svampinfektion kan du testa receptfria läkemedel mot svamp.

Det finns flera läkemedel för dig som är i klimakteriet och har fått förändrade flytningar. Du kan läsa mer i texten om läkemedel vid klimakteriebesvär.

Vad beror förändrade flytningar från slidan på?

Det finns olika typer av infektioner och besvär i underlivet som visar sig genom att flytningarna från slidan förändras. De här sjukdomarna ger ofta förändrade flytningar:

 • svamp i underlivet
 • erosiv lichen ruber eller lichen sclerosus
 • klamydia
 • gonorré
 • infektion i livmodern eller äggledarinflammation
 • bakteriell vaginos
 • framfall.

Blodblandade flytningar kan bero på cellförändringar på livmodern.

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet kan ge en vit, gryning flytning från slidan. Oftast kliar det och underlivet blir svullet och rött. Svamp i underlivet går oftast över av sig själv efter några dagar.

Lichen ruber och lichen sclerosus

Erosiv lichen ruber och lichen sclerosus är hudsjukdomar som kan ge sår i slidan. Såren kan göra att du får mer flytningar. Såren kan även göra att du får ont när du har vaginala samlag. Du kan också få vita fläckar i underlivet och stark klåda.

Klamydia och gonorré

Klamydia och gonorré kan ge flytningar från penisen och ökade flytningar från slidan. Det kan också svida när du kissar. Ofta får man inga symtom alls, vilket gör att du kan ha de här infektionerna utan att veta om det.

Både klamydia och gonorré överförs vid samlag utan kondom. Därför är det bra att testa dig om du har haft samlag utan kondom med en ny partner.

Livmoderinfektion och äggledarinflammation

Både livmoderinfektion och äggledarinflammation kan göra att flytningarna förändras på flera sätt. Flytningarna kan bli gula, gröna eller börja lukta illa. Ibland kan du få blodblandade flytningar.

Ett vanligt symtom är också att få väldigt ont i nedre delen av magen. Det brukar göra mer ont när du anstränger dig. Du kan också få feber och allmän sjukdomskänsla.

Livmoderinfektion kan uppstå efter ett missfall, en abort eller en förlossning. Du kan också få det efter att du har fått en spiral insatt, men det är mycket ovanligt.

Äggledarinflammation kan vara en följdsjukdom av gonorré eller klamydia.

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos ger flytningar från slidan som luktar väldigt illa och som kan vara gråvita. Flytningen kan också vara skummig. Flytningen märks ofta tydligast efter vaginala samlag utan kondom samt före och efter att du har haft mens.

Framfall

Framfall innebär att livmodern och slidväggarna börjar falla ner. Ibland kan man se att livmodern börja bukta ut ur slidan. Blodblandade flytningar kan vara ett symtom på framfall. Sjukdomen är vanligast efter klimakteriet.

Mycket körtelslemhinna på livmodertappen

I de flesta fall sitter körtelslemhinnan inne i livmoderhalsen, men en del har mycket körtelslemhinna på livmodertappen. Det här kan ge ökade flytningar. De här flytningarna brukar inte lukta annorlunda.

En tampong som har suttit inne för länge

En kvarglömd tampong kan ge rikliga och mycket illaluktande flytningar. Du kan också få feber. Det här kallas för toxic shock syndrome eller TSS. Sjukdomen beror på att bakterier har fastnat i tampongen och börjat föröka sig. Toxic shock syndrome är väldigt ovanligt.

Andra orsaker än sjukdomar

Flytningarna kan ändra utseende och mängd utan att det beror på någon sjukdom.

Ibland kan det kännas som att man får mer flytningar efter vaginala samlag. Om du har haft vaginalt samlag och fått sperma i slidan så rinner sperman förr eller senare ut. Det här är alltså inte flytningar.

Undersökningar

Först får du träffa en barnmorska eller läkare och beskriva dina besvär. Det kan vara bra att skriva ner dina frågor innan. Barnmorskan eller läkaren ställer sedan frågor för att kunna förstå vad som kan orsaka flytningarna.

Oftast behövs en gynekologisk undersökning så att barnmorskan eller läkaren ska kunna se hur det ser ut i underlivet. Då kan barnmorskan eller läkaren titta på slidans slemhinnor och livmodertappen för att se hur flytningarna ser ut. Den som undersöker dig tar lite av flytningen och lägger på ett objektglas. Sedan kan hen undersöka provet i mikroskop. Hen kan också undersöka hur sura flytningarna är.

Du får lämna olika typer av prover

Om du kan ha en könssjukdom får du testa dig för det.

Ofta får du lämna ett urinprov. Därför är det bra att inte ha kissat på minst en timme innan du kommer till mottagningen. Ett urinprov kan visa om du har till exempel en urinvägsinfektion eller en könssjukdom.

Ibland tas prov från livmodertappen för till exempel könssjukdomar eller cellförändringar.

Behandling

Om och hur flytningarna ska behandlas beror på vad som har orsakat dem.

Antibiotika är den vanligaste behandlingen om flytningarna till exempel beror på någon könssjukdom. Bakteriell vaginos behandlas med antibiotika eller antiseptika. Läkemedlen finns i tre olika former:

 • tabletter du tar genom munnen
 • slidkräm
 • slidpiller.

Slidpiller för du in i slidan med hjälp av ett finger. Krämen för du in i slidan med en införare som följer med i förpackningen. Både slidpillren och slidkrämen smälter eller löses upp inne i slidan.

En svampinfektion behandlas med läkemedel mot svamp. Läs mer i texten om svamp i underlivet.

Lichen ruber och lichen sclerosis behandlas oftast med en stark kortisonkräm i underlivet.

Om du har mycket körtelslemhinna på livmoderhalsen som orsakar ökade flytningar, kan en läkare ta bort den extra slemhinnan.

Flytningar vid graviditet och amning

Du som är gravid kan få mer flytningar än du har haft förut. Det är vanligt och ofarligt.

Du som ammar kan få torra slemhinnor vilket ger mindre flytningar. Det beror på att hormonbalansen i kroppen förändras. Ofta kan en receptfri östrogenkräm hjälpa. Krämen köper du på ett apotek.

Senast uppdaterad:

21 februari 2017 10:44

Skribent:

1177.se

Granskare:

Inga Sjöberg, gynekolog och förlossningsläkare, Ersboda hälsocentral, Umeå Inga Sjöberg, läkare, specialist i gynekologi, Ersboda hälsocentral, Umeå.Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Avonova Hälsa Danvik, Stockholm. Kalle Persson, 1177 Vårdguiden Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...