www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Föremål i ögat

Allmänt

Skräp, vätska eller delar av föremål, kan man få vid olyckshändelser eller när när man arbetar med något som stänker eller sprätter. Det kan också vara föremål som kommer in i ögat och skadar det. 

Om man får skräp i ögat är det oftast enkelt att få ut skräpet genom några blinkningar. Om skräpet inte kommer ut kan det räcka med att skölja ögat med rent vatten eller blinka under vatten några gånger. Men ibland händer det att man får skräp i ögonen som man behöver hjälp med att få bort. 

Exempel på främmande ämnen som kan komma in i ögat och irritera på olika sätt:

  • Metall som ofta är het om man bearbetat metallen.
  • Glas- och mineralull som kan ha spetsiga fibrer.
  • Vätska som kan vara frätande.

Barn kan få ögoninflammation om de skadar sig eller har fått skräp i ögat. 

Symtom

Om man har fått ett främmande föremål i ögat kan det skava när man blinkar. Ibland beror det på att föremålet har fastnat under ögonlocket och bara syns om man vänder på ögonlocket. Ögat kan bli rött och kännas grusigt.

Om man har fått metallskräp i ögat kan järnsalter som fälls ut vilket ge en kraftig värk om man inte får behandling snabbt.

Det är vanligt att ögat börja rinna om det kommer in något irriterande i ögat. Ibland kan tårflödet vara så kraftigt att ögat sköljs rent utan att man behöver göra något. Om man får in ett frätande ämne  i ögat svider det och man ska på en gång skölja med vatten eller någon annan neutral vätska.

Behandling

Om man tror att man har fått metallskräp i ögat och ser en liten mörk fläck bör man söka läkare så snart som möjligt. Det är svårt att själv få bort skräp av metall, eftersom hornhinnan är mycket smärtkänslig. 

Ibland kan det bli nödvändigt att med bedövning av ögat för att metallskräpet ska kunna slipas eller skrapas bort. Sedan brukar man få en mjuk salva i ögat och ibland även en svart lapp så att ljuset inte irriterar.

Föremål, en kvist eller fibrer av glas- eller mineralull,  kan ta sig in i ögats vägg, bindehinnan, och måste tas bort av en läkare.

Om man fått syra, lut eller andra frätande ämnen i ögat ska man genast skölja med stora mängder vatten eller annan neutral vätska, till exempel mjölk, under minst 15-20 minuter. Därefter bör ögat undersökas av läkare. Om det går ska man fortsätta att skölja ögat under färden till läkare. Lut kräver längre sköljning än syra.

Om barnet på grund av en ögoninflammation har var i ögonen är det bra att tvätta rent ögat så ofta det behövs med vanligt vatten.

När ska man söka vård?

Man ska söka vård direkt om man

  • plötsligt får sämre syn
  • blir ljuskänslig eller ögat gör ont
  • fårtt frätande ämnen i ögat
  • inte kan skölja bort skräpet i ögat
  • har besvär efter ett slag mot ögat

Om ett varigt öga inte blir bättre på på 3-4 dagar ska man söka vård på sin vårdcentral. Likaså om man fortfarande har besvär efter en veckas egenvård.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen 1177 för råd.

Senast uppdaterad:

2 december 2016 14:53

Skribent:

1177.se

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...