www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Förstoppning – vad kan man göra själv?

Alla har olika vanor

Hur ofta man går på toaletten varierar från person till person. Att ha avföring ett par gånger i veckan kan vara lika vanligt som att ha det flera gånger om dagen. Om man är förstoppad brukar man tömma tarmen mindre än tre gånger i veckan och ha någon form av besvär, till exempel att man är hård i magen.

Orsaken kan vara för lite fibrer och mycket stillasittande

Förstoppning kan bero på att man äter för lite fibrer och får i sig för lite vätska. En annan orsak kan vara för mycket stillasittande. Ibland kan man få trög mage tillfälligt om man byter miljö. Kvinnor kan få besvär i samband med graviditet eller mens och vissa läkemedel kan ge förstoppning som biverkning.

Ät fiberrikt och drick mycket vatten

Man kan själv pröva att förebygga sina besvär.

  • Drick tillräckligt. Tarmen behöver vätska för att avföringen ska hållas mjuk. Ett glas vatten extra till varje måltid kan göra skillnad.
  • Ät regelbundna måltider och småät inte.
  • Ät fiberrik mat. Fibrer stimulerar tarmen att arbeta och finns framför allt i grovt bröd, müsli, frukt eller vetekli. Grönsaker som blomkål, broccoli, bönor och ärtor är rika på fibrer.

Ibland kan det hjälpa att tillsätta tre till fyra matskedar vetekli i maten. Om man vill kan man istället laga till en fiberrik blandning som man kan ta ett par matskedar av till gröten på morgonen. Ett förslag på en sådan fiberrik blandning finns längre ner i texten.

Det kan vara bra att veta att man ofta blir lite gasig i magen när man ökar mängden fibrer i maten. Besvären brukar minska efter ett tag.

Promenera bort besvären

Att röra på sig regelbundet, till exempel promenera, gör att tarmen fungerar bättre. Ju mer man motionerar desto bättre sköter sig magen.

Bra med regelbundna toalettvanor

Försök att gå på toaletten vid samma tillfälle varje dag. Att sitta på toaletten i lugn och ro en stund efter frukost brukar vara bra.

Viktigt att man inte håller sig

Om man känner att man behöver gå på toaletten under dagen är det viktigt att man inte försöker hålla sig. Om man dröjer med toalettbesöket kan det i vissa fall få motsatt effekt och besvären kan istället öka.

Förebygg sprickor med mjukgörande salva

Man kan regelbundet smörja ändtarmsöppningen med en mjukgörande salva för att undvika att få besvär av sprickor som orsakats av hård avföring.

Receptfria läkemedel

Det bästa för magen är att man försöker förebygga problemen. Om man inte lyckats med det utan ändå upplever att det är besvärligt att tömma tarmen, finns det olika typer av receptfria medel man kan pröva.

Snabbverkande medel

Snabbverkande medel, till exempel mikrolavemang, fungerar bra om man har svårt att få ut avföringen och tillfälligt behöver snabb hjälp. De tas i ändtarmen och finns som lösning eller stolpiller. Medlen utlöser den så kallade avföringsreflexen och mjukar upp hård avföring som ibland sitter som en propp i ändtarmen. Lösningen brukar verka redan efter fem till femton minuter och stolpillren efter en timme. Exempel på lösning är Microlax och Resulax. Exempel på stolpiller är Dulcolax och Relaxit.

En annan typ av snabbverkande medel är laxermedel som skyndar på tarmrörelserna och tömmer tjocktarmen, så kallade tarmstimulerande medel. De har effekt efter åtta till tolv timmar. Den här sortens medel ska man inte använda i mer än en vecka utan läkares ordination. Exempel är Dulcolax enterotablett.

Volymökande medel

Om man har långvariga problem med trög mage som inte blir bättre av att man äter mer fiberrik mat, kan man pröva att ta så kallade volymökande medel. Medlen ökar volymen på tarminnehållet och hjälper på så vis tarmen att komma igång igen. Det finns olika typer av volymökande medel.

Movicol och Forlax finns som pulver eller koncentrat som man blandar i vatten. Man ska inte använda medicinerna i mer än 14 dagar utan läkares ordination.

Så kallade bulkmedel, till exempel Vi-Siblin och Inolaxol, finns som pulver och granulat som man tar tillsammans med mycket vätska. Volymökande medel finns också som lösning, till exempel Duphalac och Laktulos. Dessa typer av volymökande medel kan man använda under en längre tid för att minska risken för förstoppning.

Det finns många olika receptfria medel som man kan använda vid förstoppning. Man kan fråga på apotek om man känner sig osäker på vilket medel man ska välja.

Man kan behöva kontakta vården

Om man inte blir bättre inom en, två veckor efter det att man har lagt om kosten eller använt receptfria medel är det viktigt att kontakta vårdcentralen. Om det finns blod eller slem i avföringen eller om avföringen är svart ska man kontakta vården så snart som möjligt. Det gäller också om man plötsligt tappar vikt, upplever att avföringsvanorna ändrar sig utan att man förstår orsaken till det eller får kraftig smärta i magen. Man behöver då hjälp med att hitta orsaken till problemen och få en annan behandling.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Fiberrik blandning till frukosten

Blanda

1,5 liter vatten

2,5 dl fikon

2,5 dl katrinplommon

2,5 dl russin

1,25 dl linfrö.

Låt stå över natten.

Tillsätt 1,5 dl vetekli och koka blandningen i 10 minuter.

Lägg 2 msk av blandningen till exempel på gröten till frukosten.

Förvaras i kylskåp, men kan också frysas.

Senast uppdaterad:

27 november 2013 15:21

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...