www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Fysisk rehabilitering vid cancer

Olika metoder ingår

För att man ska må så bra som möjligt under och efter en behandling mot cancer, behöver man ofta fysisk rehabilitering. Inom cancervården kan man till exempel nästan alltid få sjukgymnastik och kostråd, men det finns också andra metoder. Olika sjukhus erbjuder olika metoder, och man får fråga sig fram om det är något särskilt man är intresserad av. Fråga till exempel den läkare som ansvarar för vården, en sjuksköterska eller kurator.

Finns inte den metod man är intresserad av där man får behandling, ska man kunna få veta vart man kan vända sig. Ibland kan man hitta hjälpen utanför vården.

Sjukgymnastik

Man kan få sjukgymnastisk behandling av många olika skäl i samband med en cancerbehandling. Det kan till exempel handla om att träna upp styrka och rörlighet efter en operation, att få hjälp med svullnader i armar eller ben, så kallat lymfödem, att få tillbaka funktioner i kroppsdelar som påverkats av behandlingen, eller att få stöd i att träna konditionen under och efter cytostatikabehandling.

Sjukgymnastik som ingår i behandlingen får man genom den klinik man tillhör. Ibland innebär det att man får själva träningen utanför sjukhuset. Om man till exempel behöver vattengymnastik, och det inte finns på sjukhuset, kan man få det någon annanstans på remiss från vården.

Om man vill ha sjukgymnastik utan att det ingår i behandlingen, kan man be sin läkare, en sjuksköterska eller kurator om råd.

Viktigt med bra mat

Det är ganska vanligt att man tappar aptiten och går ner i vikt när man behandlas mot cancer. En del kan i stället gå upp i vikt. Det kan bero både på sjukdomen och på biverkningar av till exempel cytostatikabehandling. Då är det extra viktigt att maten är så god och näringsriktig som möjligt, så att man får i sig det man behöver.

Av en dietist kan man få kostråd och annan hjälp. Ibland finns dietister i cancervården, ibland kan man komma till en dietist på remiss från läkaren. Fråga den som ansvarar för behandlingen.

Piggare med fysisk aktivitet

Under och efter en cancerbehandling kan fysisk aktivitet göra att man blir mindre trött och mår bättre. Om man brukar träna är det ofta bra om man kan fortsätta med det, men fysisk aktivitet behöver inte innebära tuff träning.

Det kan kännas motigt att sätta igång med träning om livet känns tungt, men bara en kort promenad om dagen kan göra skillnad. Av en sjukgymnast kan man få stöd och råd om hur man kan komma igång att röra på sig under och efter behandlingen.

Massage och yoga

Vid vissa sjukhus kan man få massage i samband med att man behandlas mot cancer. Massage kan lindra smärta och oro och göra att man mår bättre.

Yoga finns vid några sjukhus, och är en annan metod som används för att minska smärta och oro. Många tycker att yoga är ett bra sätt att hitta ro i nuet.

Massage, yoga och andra metoder kallas ibland för komplementära behandlingsmetoder. Det betyder att de kompletterar den vanliga sjukvården. Man kan fråga vilka komplementära metoder som finns där man själv behandlas.

Man kan också ofta hitta massage och yoga utanför den vanliga vården. Går man till någon utanför vården är det viktigt att komma ihåg att de behandlarna inte har samma ansvar som personalen har inom hälso- och sjukvården. Det är bra att prata med sin läkare om det är lämpligt att få till exempel massage innan man börjar med det.

Mindfulness kan minska stress och oro

Mindfulness är en metod som används på många håll inom vården för att minska stress och oro. Mindfulness kan översättas som ”medveten närvaro”, och är från början en buddhistisk meditationsteknik.

Det finns kurser i mindfulness både inom och utanför vården. Man kan också själv lära sig mindfulness.

Senast uppdaterad:

19 januari 2011 13:04

Skribent:

Sara Natt och Dag, kurator, Stockholms sjukhem

Granskare:

Katti Björklund, 1177 Vårdguiden Maria Hellbom, psykolog, Skånes onkologiska klinik, Lund

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...