www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Glibenklamid

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet glibenklamid finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Daonil
  • Glibenklamid Recip.

Vad är glibenklamid?

Glibenklamid används vid typ 2-diabetes när behandling med kost och motion inte räcker. Du kan få glibenklamid som enda läkemedel eller tillsammans med något annat läkemedel mot diabetes.

Glibenklamid tillhör en läkemedelsgrupp som kallas för sulfonureider.

I vilka former finns glibenklamid?

Glibenklamid finns som tabletter i styrkorna 1,75 och 3,5 milligram. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar glibenklamid

Socker transporteras med blodet till kroppens olika organ, och fungerar där som energikälla i cellerna. För att sockret ska kunna gå över från blodet in i cellerna behövs hormonet insulin. Om det finns för lite insulin stannar sockret kvar i blodet. Då får du högt blodsocker och cellerna får för lite energi. Om du har typ 2-diabetes är cellerna mindre känsliga för insulin, och det insulin som kroppen tillverkar räcker inte till.

Glibenklamid sänker blodsockret framför allt genom att öka kroppens egen tillverkning av insulin.

Hur använder du glibenklamid?

Gör så här

Ta läkemedlet tillsammans med mat eller precis innan du äter. Då får du bäst effekt och det minskar också risken att få för lågt blodsocker.

Om du tar läkemedlet en gång om dagen bör du ta det i samband med frukosten. Om du tar läkemedlet två gånger per dag tar du en dos till frukosten och en dos i samband med middagen.

Dosering

När du har fått ett läkemedel utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Glibenklamid tas en eller två gånger om dagen, i samband med måltid.

Om du har glömt att ta en tablett ska du ta nästa dos som vanligt. Ta inte någon extra dos istället för den glömda dosen.

Att tänka på när du tar glibenklamid

Viktigt

Om du känner hunger, matthet, oro eller får svettningar, darrningar, huvudvärk och blir blek kan det bero på att blodsockret blivit för lågt. Sådana symtom kallas känningar och försvinner oftast ganska snabbt när du äter något sött, till exempel druvsocker. Även ett glas mjölk kan hjälpa.

Om du får svårare symtom, till exempel muskelstörningar och kramper, måste du genast kontakta läkare för att inte riskera att bli medvetslös.

I samband med vissa kroppsliga påfrestningar kan du behöva byta ut läkemedlet mot insulin under en period, till exempel vid operationer och allvarligare infektioner.

Under de första veckorna av behandlingen bör du vara försiktig vid bilkörning. Om blodsockret blir för lågt eller för högt kan reaktionsförmågan och synskärpan försämras.

Du bör vara försiktig med alkohol när du tar glibenklamid. Alkohol kan påverka den blodsockersänkande effekten av läkemedlet på ett oförutsägbart sätt, oftast ökar effekten.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

När du behandlas med glibenklamid bör du undvika:

  • läkemedel mot svampinfektioner som innehåller flukonazol eller vorikonazol, till exempel Diflucan och Vfend
  • läkemedel som innehåller sulfametoxazol, till exempel Bactrim och Eusaprim, som används mot bakterieinfektioner.

Biverkningar

En del personer kan till exempel få magbesvär som illamående och kräkningar. Ofta kan biverkningar minska eller försvinna när du har tagit medicinen en tid. Du kan även få övergående problem med synen i början av behandling på grund av den ändrade blodsockerhalten i blodet.

Graviditet och amning

Du ska inte använda läkemedlet när du är gravid. Om du blir gravid under behandlingen ska du rådgöra med läkare för att få en annan behandling.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet.

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. 

 

Senast uppdaterad:

28 mars 2017 10:58

Skribent:

1177.se

Granskare:

Eva Andersén-Karlsson, läkare, specialist i internmedicin, Södersjukhuset, Stockholm Åsa Schelin,farmaceut, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Kategorier

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...