www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Halsbränna – vad kan man göra själv?

Magsaft kommer upp i matstrupen

När man får halsbränna får man ont i övre delen av magen. Det kan upplevas som en brännande känsla i bröstet. Det är också vanligt med sura uppstötningar. Halsbränna kan orsakas av att mat som man ätit och magsaft läcker upp i matstrupen.

Halsbränna är vanligt, men oftast är besvären lindriga och tillfälliga. Gravida kvinnor och överviktiga personer kan lättare få besvär.

Mat och dryck kan påverka

Det finns vissa livsmedel som kan ge halsbränna. Besvären kan lindras om man undviker fet mat, alkohol, juice och kaffe. Det kan också hjälpa att inte äta sent på kvällen och att låta bli att röka.

När besvären kommer kan man pröva att äta till exempel en banan, ett kex, lite grovt bröd eller dricka lite fil för att lindra obehaget.

Försök att hindra magsaften från att läcka upp

När man ska sova kan det vara bra att ligga på vänster sida och höja huvudändan på sängen. Då kommer inte magsaft och innehåll från magen lika lätt upp i matstrupen. Av samma anledning kan man försöka undvika att böja sig framåt och att lyfta tungt.

Stress och vissa läkemedel kan öka besvären

Även om halsbrännan inte beror på stress, kan det öka besvären. Därför är det bra att försöka minska stressen.

Om man ofta lider av halsbränna bör man undvika medicin som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen eller diklofenak, ämnen som kan ingå i vanliga receptfria smärtstillande läkemedel. De irriterar magslemhinnan och ökar risken för besvär.

Receptfria läkemedel mot halsbränna

Det finns flera olika receptfria läkemedel mot halsbränna. Vissa mediciner neutraliserar magsyran så att den blir mindre sur. Andra bildar ett slags skum som lägger sig som ett lock överst i magsäcken, och gör det svårare för magsaften att komma upp i matstrupen. Det finns också läkemedel som minskar mängden magsyra.

Beroende på hur ofta man får besvär och hur långvariga de är, kan man fråga på ett apotek om vilket medel som passar bäst. Om man är gravid bör man fråga sin barnmorska eller läkare om råd.

Förebygg att besvären kommer tillbaka

För att minska risken för att besvären ska komma tillbaka är det bra att äta regelbundet. Det är också bra att undvika mat, kryddor och dryck som ger besvär. Genom att lära sig vad som utlöser halsbränna kan man försöka anpassa sina vanor utifrån det. Till exempel kan man försöka motverka stress om besvären ökar när man har mycket att göra.

Man kan behöva kontakta vården

Om man inte har blivit bättre efter att ha behandlat sig själv i två–tre veckor bör man kontakta vårdcentralen. Det gäller också om man har svårt att svälja, ofrivilligt börjar gå ner i vikt eller om man har långdragna eller ofta återkommande besvär med halsbränna.

Man bör kontakta vården genast om man har halsbränna och mycket ont i magen eller bröstet, om man kräks blod eller om avföringen är svart eller innehåller blod.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Senast uppdaterad:

28 februari 2011 10:54

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...