www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Hammartå

Om du har hammartå är en eller flera tår bredvid stortån krökta. De små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. Eftersom det kan göra att skon skaver mot tåns ovansida, bildas ofta en ömmande förhårdnad där, en så kallad liktorn.

Hammartå kan du få om du har haft för trånga skor. Det är vanligt att samtidigt ha en sned stortå, så kallad hallux valgus. Ibland får man hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och blir krökt.

Läs mer om förhårdnader och liktornar.

Symtom

När du har hammartå är en eller flera tår krökta och gör oftast ont. Ovanpå kan det finnas en förhårdnad som ömmar.

Behandling

Om du inte har så stora besvär kan det hjälpa med ett särskilt inlägg och skor som inte klämmer. Det kan kännas skönt om du badar fötterna i fotbad, smörjer dem med mjukgörande salva och filar ner förhårdnaderna. Ibland kan det vara bra att få hjälp av en fotterapeut.

Har du stora besvär kan du behöva opereras. Då tar läkaren bort en bit av benet i tån, och ibland också en bit av förhårdnaden. Du får lokalbedövning under operationen och får oftast åka hem direkt efteråt.

Efter operationen kan du få smärtstillande läkemedel i några dagar, eftersom tån kan vara ganska svullen och göra ont. Det kan vara bra att vila med foten högt så mycket som möjligt de första dagarna. Stygnen och förbandet brukar tas bort av en distriktssköterska efter cirka två veckor.

När ska du söka vård?

Du bör kontakta en vårdcentral om du har stora besvär av hammartå och det inte räcker att sköta dem själv eller ta hjälp av en fotterapeut.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:

10 april 2015 12:01

Skribent:

1177.se

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...