www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
3 000 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Håravfall

De vanligaste orsakerna till håravfall är ärftlighet, vissa sjukdomar och psykisk stress. Män blir oftare tunnhåriga än kvinnor.

Det ärftliga manliga håravfallet, alopecia androgenica, kan hos vissa män börja redan i tjugoårsåldern. Vanligtvis kryper hårfästet bakåt och uppåt med början vid båda tinningarna. Den kala fläcken på hjässan blir allt större med tiden. Även kvinnor kan ha ärftligt håravfall. Det kommer vanligtvis i övergångsåldern, då håret gradvis kan bli tunnare på hjässan.

Det är vanligt att tappa mer hår än vanligt under tre till fyra månader efter en svår infektion, efter bantning, psykisk stress eller en förlossning, men håret växer ofta ut igen efter ungefär ett halvår.

Vissa sjukdomar som diabetes, sköldkörtelsjukdomar och järnbrist kan orsaka håravfall. Ofta minskar håravfallet om behandlingen av sjukdomen fungerar bra. Vissa läkemedel som p-piller, antidepressiva läkemedel, blodförtunnande läkemedel och cellgifter kan också ge ökat håravfall. Ätstörningar och proteinfattig diet kan också vara en orsak.

Fläckvis håravfall beror ofta på en ganska vanlig hudsjukdom som kallas alopecia areata. Den kan förekomma i alla åldrar. Fläckarna förekommer oftast på hjässan, i skäggbotten och på underbenen och de blir helt kala. Det finns inte någon effektiv behandling mot sjukdomen, men håret växer ut igen inom ett år hos hälften av de som får sjukdomen.

Vissa andra hudsjukdomar, till exempel svampinfektioner i hårbotten kan också ge fläckvis håravfall.

Det är normalt att tappa lite hår varje dag. De flesta tappar cirka 100 hårstrån per dag.

Behandling

Om håravfallet beror på en sjukdom eller på ett läkemedel kan du bli bättre om du får behandling eller ett annat läkemedel.

Ärftligt håravfall behöver inte behandlas. Har du svårt att acceptera hur det påverkar utseendet kan både män och kvinnor med ärftligt håravfall pröva receptfria läkemedel. För män finns ett receptlagt läkemedel som kan prövas om håravfallet är lätt eller måttligt. Effekten av dessa läkemedel är oftast begränsad, och försvinner när du avslutar behandlingen.

När ska jag söka vård?

Du kan kontakta en vårdcentral om du får ökat håravfall

  • och känner dig sjuk
  • om du är kvinna och samtidigt får ökad hårväxt på kroppen
  • och hårbotten är röd, öm eller irriterad
  • och misstänker att de läkemedel du tar kan vara orsaken till håravfallet
  • som sker fläckvis, särskilt om huden ser annorlunda ut
  • som är så kraftigt att det kan bli aktuellt med peruk.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Där har du också möjlighet att få en fast läkarkontakt.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:

10 november 2015 20:11

Skribent:

1177.se

Granskare:

Birgitta Dalenstam Lindgren, 1177.se Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus. Åsa Schelin,1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Kategorier

Relaterade artiklar

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...