www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
800 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Hemorrojder – vad kan man göra själv?

Vanligt besvär

Hemorrojder är ett vanligt besvär. Minst hälften av alla personer, män som kvinnor, får hemorrojder någon gång i livet. Det är vanligare hos äldre, gravida, överviktiga och de som har lätt för att få förstoppning.

Vad är hemorrojder?

I nedersta delen av ändtarmen, vid ändtarmsöppningen, finns små kuddar av bindväv och blodkärl. Kuddarnas uppgift är att hjälpa slutmusklerna att täppa till ändtarmsöppningen ordentligt. Om kuddarna förstoras innanför eller utanför ändtarmsöppningen kallas de för hemorrojder. Man kan ibland känna hemorrojderna med fingertopparna, de känns som ärtor eller små kuddar.

Det kan blöda och klia

Det är vanligt att hemorrojder brister. Då ser man ofta lite ljusrött blod på papperet när man torkar sig efter ett toalettbesök. Man kan också se blodstänk i toalettstolen.

Hemorrojderna kan vara smärtsamma, speciellt när man ska tömma tarmen. Smärtan beror på att tarmslemhinnan blir inflammerad intill hemorrojden. Ibland kan det också göra ont för att det har bildats små sprickor.

Eftersom hemorrojder kan göra att ändtarmsöppningen inte sluter riktigt tätt kan både gaser och lite avföring eller slem passera utan att man kan hjälpa det. Det är också vanligt att det kliar eller svider.

Man kan behandla hemorrojder själv

Besvären av hemorrojder kan försvinna av sig själva utan behandling. Om man har lindriga besvär av hemorrojder kan man i första hand pröva att behandla dem själv under två, tre veckor. Om besvären fortsätter efter den tiden bör man låta sig undersökas av en läkare. Det är möjligt att besvären har en annan orsak än hemorrojder och att man därför behöver en annan behandling.

Tvätta och torka försiktigt

Torka rent med mjukt toalettpapper. Om det läcker avföring eller slem är det bra att tvätta kring analöppningen med ljummet vatten. Om det för stunden inte finns bra tvättmöjligheter kan man använda fuktat toalettpapper eller oparfymerade intimservetter.

Förstoppning kan öka besvären

Man har tidigare trott att personer som är förstoppade oftare får hemorrojder. Denna teori har dock ifrågasatts mer och mer då man inte kunnat hitta bevis för en sådan koppling. Däremot kan förstoppning öka besvären för den som redan har hemorrojder.

Om man har lätt för att få förstoppning är det bra att tänka på vad som orsakar hård avföring. Bland annat påverkar mat och dryck avföringens konsistens. Man kan minska sina besvär genom att försöka äta fiberrik mat regelbundet och att röra på sig mer.

Om man vet med sig att man får i sig för lite vätska är det bra att försöka dricka mera. Ofta kan ett par glas vatten extra om dagen vara nog för att avföringen ska bli mjukare.

På apotek finns också receptfria medel för att förebygga förstoppning.

Receptfria läkemedel kan lindra

Det receptfria medlet Xyloproct lindrar smärta, minskar blödningen samt motverkar klåda och inflammation. Medlet finns både i form av stolpiller, som man för in i ändtarmen, och salva. Även hydrokortisonsalva, till exempel Hydrokortison CCS eller Midison Lipid, lindrar klåda.

Salvan Xylocain verkar bedövande på stället där man har hemorrojderna och kan vara bra att använda tillfälligt om det gör ont när tarmen ska tömmas.

Man kan alltid få råd om de olika läkemedlen på apotek.

Man kan behöva kontakta vården

Om besvären fortsätter efter att man har försökt behandla sig själv i två, tre veckor ska man kontakta vårdcentralen.

Om man blöder från ändtarmen, även om det skulle vara en liten blödning, så ska man alltid ta det på allvar. Vanliga orsaker till små blödningar från ändtarmen är hemorrojder, hård avföring eller en liten spricka i huden vid ändtarmsöppningen, men besvären kan också bero på annat som kräver behandling. Genom att ringa sjukvårdsrådgivningen, distriktssköterskan eller vårdcentralen kan man få hjälp att bedöma blödningen och om man behöver bli undersökt av läkare.

Vid återkommande besvär med att slem eller avföring läcker ut bör man också ta kontakt med vårdcentralen. Man bör även kontakta vården om man plötsligt får en större blödning eller blöder ofta.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Senast uppdaterad:

21 mars 2011 12:32

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo
Samtalsterapi dygnet runt, alla dagar

Behöver du någon att prata med?

Våra utbildade terapeuter finns tillgängliga för dig när du behöver det som mest.
Dygnet runt alla dagar.

Läs mer och kontakta oss idag!

Till samtalsjouren

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...