www.bokavard.se
Just nu finns det fler än
2 900 bokningsbara tider
Bokavård.se blev listad bland sveriges 100 bästa sajter år 2015
Skriv ut artikeln

Hjälpmedel vid tal- och språksvårigheter

Information

Hjälpmedel om man har tal- och språksvårigheter

Om man har en tal- och språksvårigheter finns det hjälpmedel för att underlätta kommunikation. Hjälpmedlen kan vara mycket enkla, som bilder för kommunikation med symboler, eller mer tekniskt avancerade som till exempel samtalsapparater.

Det finns också hjälpmedel som underlättar kommunikation med andra på distans, som bildtelefon eller texttelefon.

I vissa landsting finns Taltjänst som hjälper till med talstöd, lässtöd och skrivstöd.

Vart vänder man sig?

Logopeder, och ibland arbetsterapeuter, skriver ut hjälpmedel för tal- och språksvårigheter. För att få kontakt med en logoped kan man kontakta vårdcentralen eller den rehabiliterings- eller habiliteringsenhet där man behandlas.

Hjälpmedelscentralen eller motsvarande kan upplysa om hur det är i det egna landstinget.

Dataresurscenter, så kallade Redah-center är speciella enheter för utprovning av hjälpmedel baserad på avancerad datorteknik och drivs av landstingen. Dataresurscenter finns i Göteborg, Linköping, Lund, Furuboda, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro. På några av dataresurscentren finns en särskild enhet för insatser inom kommunikationsområdet som erbjuder utbildning, utredning, behandling och hjälpmedel för att den enskilde ska kunna kommunicera med andra. I Malmö finns en sådan fristående enhet.

I de flesta landsting/regioner finns speciella enheter eller team som arbetar med datorbaserade hjälpmedel. Hjälpmedelscentralerna eller motsvarande kan upplysa om hur det är i det egna landstinget/regionen.

Mer information kan man få från Hjälpmedelsinstitutet, tel 08–620 17 00.

Senast uppdaterad:

4 april 2012 11:05

Skribent:

1177.se

Granskare:

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Bokavård.se.

1177 Vårdguiden logo

Få erbjudanden & nyheter!

Skriv in din e-postadress här för att få senaste nytt och bra erbjudanden från våra kliniker.

Var vänlig vänta...